Toen in Hengelo: zo ging de schoorsteen van de oude melkfabriek neer

Door Majorie Nijbroek 10 februari 2019

De wat oudere Hengeloërs kunnen zich misschien nog herinneren dat er aan de Parallelweg LS jarenlang een hoge schoorsteen heeft gestaan. Weet je het nog? De schoorsteen hoorde bij de melkfabriek.  

De melkfabriek – de Hengelosche Coöperatieve Melkinrichting – heeft vele jaren aan de Parallelweg LS gestaan.

Centrale ligging

De boeren van Deurningen en Gammelke richtten in 1909 samen met de boeren uit het Hengelose gebied de Hengelosche Coöperatieve Melkinrichting op. Deze fabriek kwam in Hengelo in te staan vanwege de centrale ligging in het toeleveringsgebied. Bovendien was afname verzekerd vanwege de grote afzetmarkt in Hengelo zelf.

Het bedrijf ontkwam op den duur niet aan een fusie. In 1975 werd de H.C.M. opgenomen in de organisatie van Ormet. De Ormet-melkboeren bezorgden toen de producten van deze fabriek in Hengelo. In 1979 werd de productie stilgelegd.

Dat over de melkfabriek. De schoorsteen werd bijna 40 jaar geleden gesloopt, in 1980. Hoe ze die toren omver hebben gekregen? Het bouwwerk is opgeblazen!

En zo gaat ie neer

Wij vonden op YouTube een filmpje waarop te zien is hoe dit bouwwerk verdwijnt uit het stadsbeeld. Een hele horde mensen kijkt van afstand toe. Het geluid is niet heel best, maar de beelden spreken voor zich. In de laatste seconden van het filmpje zie je de tientallen meters hoge schoorsteen omvallen.

Oude foto’s

Heb jij oude foto’s van Hengelo die we mogen plaatsen in onze rubriek Toen in Hengelo? Vinden we leuk om te ontvangen! Je kunt je oude foto – liefst met kort tekstje – mailen naar [email protected].

Lees ook:

Toen in Hengelo: noodziekenhuis in Villa de Belder

Bijzonder! In een reactie op ons artikel over het duurste huis van Hengelo reageerde Rini Gobes-Mars...

Toen In Hengelo: het eerste Hengelose ziekenhuis

Wij vroegen ons af hoe de zorg vroeger geregeld was in Hengelo. Volgens Jos Schwertasek, oud-conserv...

Toen in: trouwpak weer aan voor rondje door stadion Veldwijk

We kwamen bijgaande foto tegen in het stadsalbum wat is opgezet door Wederopbouw Hengelo: een huweli...

Meer over

Toen in Hengelo

adv.