Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit weten Hengeloërs nog meer te vertellen over de marechaussee-kazerne

Door Rahanna Van Stapele 19 mei 2019

Twee maanden geleden schreven we een berichtje (onderaan deze pagina terug te lezen) over de Marechaussee-kazerne, die gevestigd was in een pand aan de Enschedesestraat dat in 2011 gesloopt werd. We kregen leuke reacties van mensen die er nog wat meer over wisten te vertellen. 

Wij schreven onder meer dat het gebouw tot 1 oktober 1969 (op die datum werd de Hengelose Brigade namelijk opgeheven) als kazerne dienst deed en vanaf dat moment leegstond. Maar dat blijkt niet helemaal te kloppen.

We krijgen verschillende mailtjes. Een van de lezers vertelt ons dat er woonhuizen (later studentenkamers) van het pand gemaakt werden en dat het gebouw tot op het laatste moment nog bewoond geweest is. Remko schrijft op Facebook dat hij er nog 10 jaar met zijn ouders gewoond heeft, en Ronald heeft er in de jaren ’90 zelf een half jaar als student gewoond. We kunnen er dus vanuit gaan dat het zeker niet leegstond!

Douane

Later stuurde Hans ons nog een mailtje; de reden dat er in Hengelo überhaupt een Marechaussee-kazerne stond, zou te maken hebben gehad met het gevestigde douanekantoor met douaneloodsen bij station Hengelo. De douane controleerde goederen die per trein geïmporteerd en geëxporteerd werden uit en naar Duitsland. Ook werden de passagiers die per trein reisden hier gecontroleerd.

Bijzonder

Door een reactie van Andre komen we ook een ander bijzonder weetje op het spoor. Vanuit deze marechaussee-kazerne werd, door de geheime zender ‘Ceram’, in mei 1940 de inval van de Duitsers gemeld via “een zender met daaraan gekoppeld een soort van grammofoon”. Op die manier werd toen onafgebroken de waarschuwing ‘Storm uit het Noorden’ uitgezonden. Met de codeterm ‘Noorden’ werd een vijandelijke inval ten noorden van de Rijn bedoeld. (bij een inval ónder de Rijn was het dus ‘Storm uit het Zuiden’ geweest). Amateur-historicus Coen Cornelissen schreef er een boek over.

Toen in Hengelo: de kazerne van de marechaussee

Wie regelmatig van Enschede naar Hengelo of andersom reed, kan zich vast dit gebouw op de hoek van d...

Meer over

Toen in Hengelo

adv.