Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wim was met zijn ‘Wagen van Landman’ een bekende verschijning

Door Miranda Nijland 23 augustus 2020

Nu laat jij misschien geregeld je boodschappen bezorgen, vroeger ging in Hengelo en omstreken een kruidenierswagen door de straten. Zegt de naam ‘Wagen van Landman’ van Wim Landman jouw vader of moeder, opa of oma nog iets? Voor deze ‘Toen in Hengelo’ blikken we even terug.

Met name als je op een vrijdag- of zaterdagavond van Delden naar Hengelo reed, kwam je hem nog wel eens tegen: Wim Landman. Hij had veel vaste klanten. Geen snel en modern busje, maar nog een ouderwetse paard en wagen. Hij had dan net zijn rondje bij de klanten in Delden gedaan. Auto’s haalden hem in en hij zag de wegen veranderen en steeds drukker worden. Meer dan vijftig jaar reed de kruidenierswagen door onze stad.

Gestopt na ongeluk

Door een ongeluk in augustus 1972 werd hij gedwongen te stoppen. Toen hij terugreed van Delden naar Hengelo, reed nabij Hotel Carlshaven een auto met een snelheid van 90 kilometer in op de achterzijde van zijn wagen. Wim Landman overleefde, zijn paard ook. Maar de schrik was zo groot dat hij niet meer met zijn paard en wagen de weg op kwam. Zijn loods waar hij zijn wagen stalde, bevond zich aan de Ziekenhuisstraat.

Zaak aan Dennenbosweg

Wim Landman kwam uit een kruideniersfamilie die 100 jaar geleden vanuit Den Haag naar Hengelo kwam. Zijn vader begon in Hengelo een kruidenierszaak en bezocht met een wagen veel later ook klanten buiten Hengelo. Het gezin had 6 zonen die allemaal in het bedrijf van hun vader hielpen. Wim en Gerard maakten er uiteindelijk ook hun vak van. Gerard zette de zaak aan de Dennenbosweg voort en Wim ging verder met de wagen.

Met dank aan Jos Schwertasek, oud-conservator van Museum Hengelo

Lees ook:

Toen in Hengelo: winkelcentrum gaat in vlammen op

Weet jij het nog? Het was de zomer waarin Hengelo in de greep was van veel branden. Maar die grote b...

Vroeger in Hengelo: stokoude foto’s van mensen die lekker buiten zijn

Dor het coronavirus hebben we te maken met lege straten. Hopelijk kunnen we binnenkort weer lekker m...
Afrikaanderbuurt

Och, nostalgie! Zo zagen deze straten in Hengelo er járen terug uit

Met deze heerlijke kiekjes gaan we een heel eind terug in de tijd. Hoe zagen de straten in  Hengelo ...

Meer over

Toen in Hengelo

adv.