Toen in Hengelo: vervuilde grond in Old Ruitenborgh

Door Miranda Nijland 11 februari 2018

Misschien weet je het nog, maar in de jaren tachtig was er veel protest over de vervuilde grond in de wijk Old Ruitenborgh. Je kunt het je haast niet voorstellen, maar Hengelo stond begin jaren tachtig in de top tien van meest vervuilde Nederlandse gemeenten.

Wat was er ook alweer aan de hand in Old Ruitenborgh? Deze wijk werd in 1974 gebouwd op een kleigat dat illegaal met afval was volgestort. De grond behoorde toe aan een steenfabriek en in 1982 werd onder de straat verontreiniging van bodem en grondwater geconstateerd. De bewoners gingen zelfs naar Den Haag om bij de Tweede Kamer te pleiten voor een goede oplossing van het milieuprobleem in hun wijk. De gemeente vraagt het rijk om onderzoek te doen naar de grond.

Wel/niet

In december 1982 blijkt dat de grond wel degelijk heel vervuild is. Boden en grondwater uit de huizen en tuinen zijn vervuild door kwik, lood, zink, pesticiden en andere giftige stoffen. In maart 1983 blijkt uit nadere studie dat er geen acuut gevaar is voor de volksgezondheid of voor de waterwinning. Maar door de olieachtige stoffen zou er in de toekomst wel risico kunnen ontstaan.

Foto: Museum Hengelo

Sloop van woningen

De bewoners, gemeente en de provincie willen de beste oplossing: afbraak van 41 woningen, het uitgraven van alle vervuilde grond. De gemeente besluit na lang touwtrekken de 41 woningen aan te kopen en betaalt mee aan de verhuizing van de bewoners. De woningen staan er vervolgens twee jaar lang verlaten bij. Dan wordt in april 1986 besloten om de woningen te slopen. Op het voormalig stortgat komt een plantsoen. In 1989 gaat de overheid akkoord met sanering van de grond.

Met dank aan ‘Hengelo 1973-1991’ van de gemeente Hengelo

Meer over

Toen in Hengelo