Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Hengelo: oude Hengelose scholen (deel 2)

Door Miranda Nijland 25 oktober 2020

Het is altijd leuk om foto’s te zien van plekken waar je vroeger veel kwam. Zoals al die jaren dat je naar een bepaalde school fietste. Wij zetten weer tien oude Hengelose scholen voor je op een rij. In dit tweede deel over oude Hengelose scholen gaan we nog wat verder terug in de tijd.

Pagina 1/10
⟵ swipe swipe ⟶

Mavo Driene

Misschien fietste jij wel een aantal jaren naar de toenmalige Mavo Driene in het gebouw aan de Mussenstraat. En wie weet herken je het voormalige padvindershuis erachter ook nog wel.

De Esreinschool

De Esreinschool zat vroeger aan de Haaksbergerstraat (Industriestraat) tegenover de toenmalig Wilhelminaschool. Bijgaande krantenfoto is uit 1925. In 2016 vierde de school het 100-jarig bestaan. De Esreinschool bestaat nog steeds en heeft twee locaties: aan de Kerkstraat (groep 1 tot en met 4)  en aan de Breemarsweg (groep 5 tot en met 8).

Wilhelminaschool

Dit gebouw ken je vast en zeker: de Wilhelminaschool aan de Industriestraat. Oyfo Techniekmuseum is er nu gevestigd. De Wilhelminaschool was een van de eerste fabrieksscholen van Stork.

Foto: Google Streetview
Stork

Leuk: oude beelden van Stork en de Wilhelminaschool

Als jij geen herinneringen aan de machinefabriek Stork hebt, dan vast je opa of oma wel, of je ouder...

De Beukschool

En wat dacht je van de oude Beukschool aan de Beukweg? Zegt jou deze school nog iets? Het kan zijn dat je er wel eens kwam toen jongerencentrum Radar er nog gevestigd was? Ook Scala heeft in dit gebouw gezeten.

De Kotteschool

De school is er niet meer, de huizen nog wel. De Kotteschool op het Kotte op de plek waar later de Moeder Teresakerk werd gebouwd. In 1946 bezocht koningin Wilhelmina Hengelo en bracht ze ook een bezoek aan De Kotteschool.

't Kotte

Mysteries Opgelost: Wat is de achtergrond van de woningen ’t Kotte?

Hengelo zou niet misstaan als decor in een spannende thriller vol onopgeloste raadsels. De stad zit ...

C. T. Storkschool

Je bent vast wel eens langs dit monumentale pand gekomen: de oude C. T. Storkschool aan de Julianalaan. De familie Stork stelde honderdduizend gulden beschikbaar om deze school voor nijverheid- en huishoudonderwijs voor meisjes op deze plek te bouwen. De school werd op 26 september 1929 door burgemeester Jansen geopend. Nu is het TIO College er gevestigd. Veel oude details zijn nog in het gebouw aanwezig.

Rijkslandbouwwinterschool

Kun je je dit gebouw nog herinneren? Het werd in 1995 afgebroken. Het gaat om de Rijkslandbouwwinterschool. In 1922 werd deze landbouwschool gebouwd aan de Plataanstraat, de huidige Dr A. Kuiperstraat.

Uit het famillieweekblad Van Eigen Erf van 1930.

Landbouwschool

De landbouwschool was vroeger gevestigd in de voormalig villa van de Wolter ten Catestraat van de heer R.A. De Monchy, directeur van de Nederlandsche Katoen Spinnerij. De opening was op 29 oktober 1917.

Woolderschool

Zegt deze school je nog iets? De Woolderschool aan de Deldenerstraat (in 1984 gesloopt) Op bijgaande foto moet de school nog gebouwd worden. De Woolderschool zit nu aan de Semmelweisstraat.

Met dank aan Jan Zengerink.

Lees ook:

bijbelkiosk

Toen in Hengelo: de bijbelkiosk op het stationsplein

In de rubriek 'Toen in...' kijken we terug op dingen uit het verleden. We praten je bij over hotels ...

Toen in Hengelo: spelen en eten bij de Kettingbrug

Toen in Hengelo: Hasseler in aanbouw (deel 2)

Toen in Hengelo: Hasseler Es in aanbouw

Pagina 1/10
⟵ swipe swipe ⟶

adv.