Toen in Hengelo: noodziekenhuis in Villa de Belder

Door Miranda Nijland 20 januari 2019

Bijzonder! In een reactie op ons artikel over het duurste huis van Hengelo reageerde Rini Gobes-Marsman dat zij in 1945 in villa De Belder is geboren. De villa diende toen als noodkraamafdeling. En wat blijkt? In het laatste oorlogsjaar dienden nog veel meer andere locaties in Hengelo als noodziekenhuis!

Na het bombardement op Hengelo op 7 en 8 oktober 1944 was het algemeen ziekenhuis niet meer beschikbaar en werden enkele noodziekenhuizen ingericht. Dat weet Hengelo-kenner Josef Schwertasek ons te vertellen. In Villa de Belder kwam inderdaad een kraamafdeling. En er zijn behalve Rini Gobes-Marsman zeker nog meer Hengeloërs die daar in 1945 zijn geboren.

Een chirurgische afdeling met operatiekamer kwam in in Huize Avondrust aan de Deldenerstraat. In Clubhuis ’t Lansink op het Tuindorp kwamen de interne patiënten. In een villa aan de Deldenerstraat (de oude muziekschool) werd een afdeling ingericht voor de TBC-patiënten en in een lagere school in Borne de overige patiënten. Huisarts Wim Stomp hielp bij de behandeling van deze patiënten.

Gelukkig maar, de röntgenafdeling en de keuken van het algemene ziekenhuis konden nog gebruikt worden voor de noodziekenhuisjes. En in een boerderijtje in Driene zat Albert Plesman ondergedoken, hij deed de medische behandelingen.

Veel bevallingen vonden ook thuis plaats. Zo werd op een koude winternacht in een boerderij in Driene onder kaarslicht onder begeleiding van een huisarts op de keukentafel een stuitbevalling gedaan. Wat een andere tijden!

(Met dank aan Hengelo-kenner Josef Schwertasek en het boekje ‘De Oorlogsjaren van een Hengelose Dokterstas’ door Dr. Sytsema)

Lees ook: 

Toen In Hengelo: het eerste Hengelose ziekenhuis

Wij vroegen ons af hoe de zorg vroeger geregeld was in Hengelo. Volgens Jos Schwertasek, oud-conserv...

Toen in Hengelo: noodziekenhuis in Villa de Belder

Bijzonder! In een reactie op ons artikel over het duurste huis van Hengelo reageerde Rini Gobes-Mars...

Toen in Hengelo: stroomt valt uit in ZGT Hengelo

Dat was behoorlijk schrikken. Op een mooie meidag (om precies te zijn zondag 8 mei) in 2011 viel ron...

Meer over

Toen in Hengelo

adv.