Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Hengelo: bouw van een school voor de industrie

Door Miranda Nijland 1 december 2019

Eerder lieten we jullie al weten dat in 1918 de Wilhelminaschool, de opleidingsschool voor de fabrieken van Stork werd geopend. Maar na de oorlog was er behoefte aan een nieuwe opleidingsschool voor de industrie. In 1953 werd achter het station dan ook de voormalige MTS gebouwd.

Wilhelminaschool

De Wilhelminaschool (het schoolgebouw van Stork, Dikkers en de Fabriek van Hijschwerktuigen) werd geopend op 4 september 1918. Precies de datum waarop de Machinefabriek Gebr. Stork & Co. herdacht dat ze vijftig jaar daarvoor vanuit Borne naar Hengelo was gekomen. Het fabrieksonderwijs van deze ondernemingen is overigens al veel ouder. Voor vakbekwaam personeel moesten ze vanaf het begin zelf zorgen.

Na het bombardement

Onlangs is in onze stad het bombardement herdacht. Na dit bombardement in 1944 werd ook het gebied ten zuiden van het station en de spoorlijn zwaar getroffen. De Hengelose architect W. R. van Couwelaar ontwierp na de oorlog het Herbouwplan Zuid met het schoolgebouw van de Hofstede MTS. Misschien heb jij nog wel lessen gevolgd aan deze school. Wij hebben ons laten vertellen dat dit gebouw kenmerkend en karakteristiek is voor de scholenbouw uit die tijd. Dit onder meer door de entree midden in de voorgevel en meer kenmerken.

Monument of niet?

De oude Hofstede MTS, waar sinds 2016 het World Trade Center in is gevestigd, heeft als totaal gebouw en in een aantal belangrijke onderdelen monumentale waarden. Het  is een van de belangrijkste Wederopbouw gebouwen van Hengelo. De gemeentelijke monumentencommissie heeft er bij de gemeente voor gepleit om het hele gebouw tot gemeentelijk monument te verklaren. B en W heeft echter besloten dat niet te doen.

Wel is toegezegd dat het bouwgedeelte, waar het prachtige kunstwerk van kunstenaar Berend Hendriks onderdeel van uitmaakt, gespaard zal blijven. In hoeverre dit een hard, rechtsgeldig, besluit is is vaag. De Bond Heemschut en het Cuypersgenootschap hebben bezwaar gemaakt tegen het niet verklaren tot gemeentelijk monument. De afhandeling van het bezwaarschrift loopt nog.

Lees ook:

Toen In: Leerlingen Fabrieksschool Stork richten voetbalvereniging op

De historie van SV Wilhelminaschool gaat volgend jaar alweer een eeuw terug. Leuk om te weten is dat...
Stork

Leuk: oude beelden van Stork en de Wilhelminaschool

Als jij geen herinneringen aan de machinefabriek Stork hebt, dan vast je opa of oma wel, of je ouder...

Toen in Hengelo: Hengelose verzetsheld wordt opgepakt

Je hebt vast wel eens gehoord van de Jules Haeckstraat in Hengelo. Wist jij eigenlijk dat deze straa...

Toen in Hengelo: bedrijvigheid op de Hengelose markt

Een oude foto van de markt in Hengelo. Deze kraam stond vroeger ook lange tijd op de Hengelose markt...
kerstadvertenties

Toen in: 7 x Hengelose kerstadvertenties uit de krant van jaren geleden

Sla je rond deze tijd van het jaar een krant of folder open en gegarandeerd dat je advertenties aant...
Toen in Hengelo: het bombardement

Toen in Hengelo: het bombardement op het station

Je hebt vast wel eens gehoord dat het station in Hengelo tijdens de Tweede Wereldoorlog gebombardeer...

adv.