Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

9 x voormalige fabrieken in Hengelo

Door Miranda Nijland 6 september 2020

Hengelo kende destijds een veelvoud aan fabrieken in vergelijking met vandaag. We zijn inmiddels ontwikkeld van een industrieel tijdperk naar een informatietijdperk en vele fabrieken hebben de sloopkogel niet overleefd. We zetten negen voormalige fabrieken in Hengelo op een rij. Dit is in geen geval een totaaloverzicht, maar laat toch goed zien wat voor verschillende nijverheid plaatsvond in ons Hengelo.

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

Stork

Foto: Museum Hengelo

Stork werd in 1865 in Borne opgericht als de machinefabriek Gebr. Stork & Co. In 1868 verplaatst Charles Theodorus Stork het bedrijf naar Hengelo.

Stork

‘Vergeten staking’: arbeiders Stork leggen werk uit protest neer

Het wordt wel eens de vergeten staking genoemd, de april-meistaking van 1943. Deze maand is dat 75 j...

Heemaf

De werkplaats van de Heemaf. Datum en namen onbekend. Foto: Museum Hengelo

Elektrotechnisch ingenieur en elektriciteitspionier Rento Hofstede Crull zette in 1884 in Borne een elektrotechnisch bureau op dat elektrische apparaten produceerde. In 1900 verhuisde het bedrijf naar Hengelo, terwijl rond deze tijd Hofstede Crull in deze onderneming samen met Willem Willink met lokale elektriciteitsnetwerken in Borne, het Twents Centraal Station (TCS), ging pionieren. Dit bedrijf werd in 1908 voortgezet als de N.V. Hengelosche Electrische en Mechanische Apparaten Fabriek. De N.V. Heemaf hield in 1963 op te bestaan, toen het bedrijf fuseerde met NV Fabriek van Electrische apparaten, voorheen F. Hazemeyer & Co., Coq Utrecht en Smit Slikkerveer tot Holec. De fabriek werd in 1994 gesloten en in 2003 gesloopt.

Hazemeyer

Foto: Museum Hengelo

Ongeveer 110 jaar geleden startte Floris Hazemeyer een V.O.F. in een gehuurd pand aan de Marskant. In 1913 werd de firma F. Hazemeyer & Co. omgezet in een N.V. Het bedrijf lag aan de Tuindorpstraat, destijds Haaksbergerdijk. In 1963 fuseerde de firma met o.a. Heemaf en kreeg de naam HOLEC. Sinds begin deze eeuw zit het nieuwe bedrijf op Westermaat Noord, je bent er vast wel eens langsgekomen.

KNKS

Foto: Museum Hengelo

Koninklijke Nederlandse Katoenspinnerij N.V. (K.N.K.S.), 1865-1973, was gelegen aan de Lansinkesweg

Steenfabrieken

De steenfabriek van Rientjes met op de achtergrond Het Weusthag. Foto: Museum Hengelo

Hengelo kende vroeger twee steenfabrieken, Rientjes en Overbeek.

Lees ook:

Mysteries Opgelost: waar komt de naam Steenbakkersweg vandaan?

In de rubriek ‘Hengelose mysteries’ lossen we elke week een Hengelo's raadsel op. Dingen die je alti...

KWF

Foto: Museum Hengelo

De Koninklijke Weefgoederenfabriek voorheen C.T. Stork & Co. Op de foto zie je de nieuwbouw van de KWF aan de Geerdinksweg hoek Deldenerstraat. De fabriek uit 1951 is een ontwerp van architect H.W. van Lelyveld van architectenbureau Beltman uit Enschede en is gesloopt in 2008.

Imco

Foto: Museum Hengelo

N.V. Metaalindustrie Imco, fabrikant van rijwielonderdelen, lag aan de Bernardstraat nr. 10. De eigenaar was de familie Immink. De fabriek werd opgericht op 1 september 1933 en sloot de deuren op 25 april 1950.

Hulshoff Pol

Foto: Museum Hengelo

De Hengelose Wolweverij en Ververij voorheen F.W. Hulshoff Pol, gelegen aan de Beukweg.

Hengelose Bierbrouwerij

Foto: Museum Hengelo

Op 1 juni 1879 richtte het zakenduo Herman Meijling en de Hengelose brouwer J.H. Bartelink een nieuwe, op stoom aangedreven brouwerij op. De brouwerij kreeg de naam Hengelosche Stoom Beiersch Bierbrouwerij mee. Het stempel Beiersch kreeg het mee omdat er volgens het Beierse ondergistingsproces gebrouwen werd, waardoor het bier een lange houdbaarheidstermijn kende.

Hengelo's Bier

Toen in Hengelo: 100 jaar Hengelo’s Bier

Misschien heb jij ergens achterin de kast nog wel een glas staan van Hengelo's Bier. Of misschien he...
Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

adv.