Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Leuk! Oude foto’s van de Zwaaikom: eerst zwembad, toen camping

Door Miranda Nijland 15 september 2019

Het is misschien moeilijk voor te stellen als je de camping nu ziet, maar in 1945 schoten de Engelsen de bouwsels van camping De Zwaaikom in brand. Ze dachten namelijk dat het een Duitse kazerne was en keken de watertoren voor uitkijktoren aan.

Pagina 1/2
⟵ swipe swipe ⟶

Misschien ben je er wel eens geweest of langs gefietst: Camping de Zwaaikom aan de Kettingbrugweg. Hoe lang hier al gekampeerd wordt? Al ruim 82 jaar. De opa van Jan Smink begon in de inham van het kanaal stootbekken (waterreservoir voor de Sluis) Dit wordt ook wel Zwaaikom genoemd.

Steigers in het kanaal

Hoe het er toen uitzag? Een groot deel van de oever was zandstrand. Verder stonden er enkele badhokjes, garderobes, een kassa en een snoephokje. En hoe leuk: in het kanaal kwamen steigers en een dubbele duikplank.

Opa Strookappe bouwde samen met zijn schoonzoon Jan Smink het strandbad na de oorlog weer op. In 1946 kon er weer gezwommen worden.

Begin van de camping

Het Kristalbad werd in 1961 geopend. Jan Smink sr. bouwde een nieuw bad op de oevers van het Twentekanaal nadat er in 1960 rioolwater op het Twentekanaal werd geloosd. Met de camping begon hij vervolgens in 1964, het kreeg de naam camping Kristalbad. Het bedrijf werd in 1978 overgenomen door Jan Smink jr.

Heb je wel eens gezwommen in het Kristalbad? Het was tot 1991 een openbaar zwembad. Toen het aantal zwembadbezoekers erg terugliep en de kosten werd besloten om alleen met de camping verder te gaan.

Bijna 2o jaar geleden, in 2000, werd het zwembad opnieuw gebouwd voor de campinggasten.

Met dank aan foto’s en info Camping de Zwaaikom

Pagina 1/2
⟵ swipe swipe ⟶

adv.