Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hier kon je vroeger ook zwemmen in Hengelo

Door Miranda Nijland 28 juni 2020

Met hete dagen zoals die van afgelopen week, is het maar wat lekker om verkoeling te zoeken in het water. In deze tijd kun je daarvoor in Hengelo naar twee zwembaden: het Twentebad en het Tuindorpbad. Maar wist je dat je vroeger op meer plekken in onze stad kon zwemmen? 

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Weusthagbad en Castorbad

Als je van het centrum via de Houtmaat naar de Slangenbeek fietst, kom je er langs: de forellenvijvers. Wist jij dat je vroeger ook in deze voormalige klei-afgravingen nabij het Twentebad kon zwemmen? Misschien hebben jouw ouders of opa’s en oma’s nog wel zwemles gehad in het Weusthagbad of verkoeling gezocht in het Castorbad.

Lange steiger

Beide vijvers liggen er nog en de zwembaden lagen tegenover elkaar. Misschien kun je de lange houten steiger bij het Castorbad nog herinneren? Kinderen leerden zwemmen in natuurwater en je begon in dat deel van het bad waar je kon staan. Zowel het Weusthagbad als het Castorbad waren oorspronkelijk kleigaten van de steenfabriek van Rientjes. Toen het Twentebad in 1972 werd geopend mocht er niet meer worden gezwommen in de kleigaten.

Tekst gaat verder op volgende pagina

Foto's: met dank aan Jan Zengerink
Dhr Kroeze eindigde de werkdag om 17.30 door het luiden van de bel op 't Weushtag.
dhr van Wezel als zweminstructeur
Foto Castorbad van Mieke van Duuren-Geerdink
Castorbad. Foto: Piet Urff

Tuindorpbad (hier kun je nu nog zwemmen)

Het Tuindorpbad is aangelegd in 1923, Stork liet de Tuindorpvijver aanleggen voor de arbeiders. Inmiddels is dit bad een rijksmonument en het oudste natuurbad van Nederland. Het bad ligt in een voormalige zandafgraving voor woningbouw van het Tuindorp in de twintiger jaren. Door deze zandafgraving ontstond een grote vijver. Op verzoek van de bewoners werd in die vijver een bad- en zweminrichting gerealiseerd. De opstallen werden ontworpen door A.K. Beudt, een van de architecten van Tuindorp ‘t Lansink. Architect Beudt vestigde zich ook in het hart van ’t Lansink, aan de C.T. Storkstraat. (bron: www.tuindorpbad.nl)

Vogelvlucht Tuindorpbad in 1940
Foto's: via Jan Zengerink

Kristalbad

Heb je wel eens gezwommen in het Kristalbad? Dit was tot 1991 een openbaar zwembad. Toen het aantal zwembadbezoekers terugliep, werd besloten om alleen met de camping verder te gaan. In 2000 is het zwembad echter opnieuw gebouwd voor de campinggasten.

Het Kristalbad werd in 1961 geopend. Jan Smink sr. bouwde een nieuw bad op de oevers van het Twentekanaal nadat er in 1960 rioolwater op het Twentekanaal werd geloosd. Met camping Kristalbad begon hij vervolgens in 1964.

Zwembad De Waarbeek

Wat later bij de camping kwam was vroeger een openbaar zwembad.

Lees ook:

Twentebad

Toen in Hengelo: het Twentebad zoals het er jaren terug uitzag

Je weet vast dat er wordt gewerkt aan het Twentebad. We hebben er al een paar keer over geschreven. ...

Toen in Hengelo: een ‘nieuw’ Twentebad

Het kan je haast niet ontgaan zijn, de werkzaamheden voor het nieuwe 'Twentebad'. Het Twentebad is d...
Kleigaten van Rientjes

Mysteries Opgelost: Kleigaten van Rientjes

Je bent er vast wel eens langsgekomen: de Kleigaten van Rientjes. Waar komt die naam eigenlijk vanda...
Zwaaikom

Leuk! Oude foto’s van de Zwaaikom: eerst zwembad, toen camping

Het is misschien moeilijk voor te stellen als je de camping nu ziet, maar in 1945 schoten de Engelse...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.