Herken jij dit straatje in Hengelo op de ansichtkaart uit de jaren ’30?

Door Majorie Nijbroek 19 april 2018

Door de jaren heen is er veel veranderd in Hengelo. Sommige straten zijn bijna niet meer te herkennen. Dit is een afbeelding van een oude ansichtkaart uit de jaren ’30. Het is een plek die je vast en zeker kent, maar of je hem herkent?

Op de ansichtkaart zie je een unieke woonbuurt van vroeger.

Veel ambachtszaken

Er zaten nogal wat zaken aan deze straat. Een kapper, meubelzaak, een hoedenzaak,  een schoenenwinkel en een galanterie-speelgoedzaak bijvoorbeeld en daarmee is het lijstje nog lang niet klaar. Gaat er al een lampje branden?

Misschien nog de aanvulling dat je de bakkerij van de Bros. Gerritsen, kruidenier Oldeventh, sigarenzaak Peeze, groentezaak Cohen en kapper Leemkuil er kon vinden. En temidden van deze ondernemingen woonden er ook gezinnen waarvan de vader op ambachtelijke wijze het brood op de plank moest brengen. Het was er gemoedelijk wonen.

Tijdens de oorlog is er van dit intieme wijkje van vroeger niet veel meer overeind gebleven.

Oplossing:

Drienerstraat

Op de ansichtkaart zie je de Drienerstraat. Volgens het SERC, waar we de foto van hebben, gaat het om het deel van de Drienerstraat tussen de Wetstraat en de Wolter ten Catestraat. Wij denken dat het gedeelte van de Drienerstraat tussen de Enschedesestraat en Wolter ten Catestraat is. Je ziet nog net een stukje van de torenspits van de Lambertusbasiliek.

Meer over

Toen in Hengelo

adv.