Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Hengelo: F-16 stort neer tussen huizen Dinant Dijkhuisstraat

Door Miranda Nijland 12 juli 2020

Het is alweer ruim 28 jaar geleden, maar veel Hengeloërs herinneren zich dit incident nog als de dag van gisteren. Op 11 februari 1992 stort een F-16 neer tussen de huizen van de Dinant Dijkhuisstraat in de Hasseler Es. Kun jij je het nog herinneren? Gelukkig raakt niemand gewond, maar de crash zorgt wel voor een ravage. 

Achteraf bleek dat de piloot direct na de start een motorstoring had gehad en dat hij zo snel mogelijk terug naar de vliegbasis wilde. Hij koos voor de kortste weg, naar baan 11, hoewel dat via bewoond gebied was. Hij hoopte te landen voor de motor opnieuw zou uitvallen.

Ravage was groot

Desondanks viel de motor in het zicht van de landingsbaan opnieuw uit. De piloot sprong er met de schietstoel uit en landde met de parachute. Het vliegtuig viel tussen de huizen van de Dinant Dijkhuisstraat. De ravage was groot, maar er waren gelukkig geen slachtoffers. In een van de huizen kwam zelfs een stuk vleugel in de keuken terecht. Huizen en auto’s stonden in brand.

Niet de eerste keer

Overigens was dit niet de eerste keer dat een vliegtuig op die plek verongelukte. Kort na de oorlog stortte een vliegtuig bij het Bartelinkslaantje neer, wat toen nog landelijk gebied was. De getuigen kregen bevel erover te zwijgen.

Lees ook:

Zo zaten we in de vroeger op het terras in Hengelo

De eerste drankjes en bitterballen zijn geserveerd. Nu de horeca in Hengelo weer open is, gaan veel ...
zwemmen Hengelo

Hier kon je vroeger ook zwemmen in Hengelo

Met hete dagen zoals die van afgelopen week, is het maar wat lekker om verkoeling te zoeken in het w...

adv.