Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

7 x dit was vroeger heel normaal in Hengelo

Door Majorie Nijbroek 9 augustus 2020

Een wereld zonder Spotify, online supermarkt, mobiele telefoon of indebuurt; dat is moeilijk voor te stellen. Hoe kunnen mensen zonder? Inwoners wisten vroeger niet beter en deze zeven dingen waren de normaalste zaken van de wereld. Herken jij het nog?

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Telefoneren in een groen hokje

telefooncel
foto: ANP

Een telefoontje plegen? Daar had je een telefooncel voor. Op diverse locaties in Hengelo stond zo’n cel. In alle rust bellen en vervolgens liep je zo de straat weer op. Geen mobiele telefoon nodig. Her en der zijn deze iconische telefooncellen nog te vinden in Nederland, maar in het straatbeeld van onze stad zijn ze verdwenen.

Overal roken

roken sigaret café
foto: ANP

Peukie hier, een sigaretje daar: vroeger mocht je overal roken. Waar je ook kwam – restaurant, school, werk, openbaar vervoer – zag je mensen aan het paffen.

Melkboer, groenteboer en nog veel meer boeren

Melk
Een ambtenaar van de Keuringsdienst van waren controleert een melkboer. foto: ANP

Er zijn tal van manieren om aan je boodschappen te komen. Langs de supermarkt, een rondje over de markt of je gaat voor gemak en bestelt online je benodigdheden. Vroeger plaatste je een bestelling bij een melkboer, groenteboer of kaasboer. De lokale boer kwam met een kar voorbij, je maakte even een praatje en had je spulletjes in huis. Nostalgie!

Videoband, cd en vinyl

cd
foto: ANP

Naar de winkel om te neuzen tussen de vele cd’s. Bij twijfel even de koptelefoon opzetten en luisteren of het iets voor je is. Of helemaal naar een shop gaan om een videoband te huren, die je vervolgens na het kijken ook weer terug moet brengen. Dat klinkt niet meer echt van deze tijd, hè? Nu zet je binnen een paar seconden Netflix of Spotify aan, maar vroeger was het voor inwoners echt een uitje om naar winkels als Free Record Shop en Videoland te gaan.

Faxen

faxen fax
Op de vakantiebeurs wordt laten zien dat je kunt werken en faxen in een caravan. foto: ANP

‘Ik stuur je wel even een fax.’ Heb je dat ooit iemand horen zeggen? Niet? Dan ben je niet meer van de generatie die niets anders deed dan berichten sturen via dit apparaat. Kantoren in Hengelo stonden er vol mee en oh, wat was het handig! Nu denken we daar wel anders over.

In een rij staan en… wachten

rij
Lange rijen wachtenden om een gratis rijwielplaatje te krijgen. foto: ANP

Klinkt heel simpel, maar anno 2020 heeft niemand tijd om even in de rij te staan. Naar de bios? Online een kaartje bestellen. Naar een populair concert? Dat wordt spannend in de digitale wachtrij. In onze stad zie je amper inwoners nog ergens voor in de rij staan. Hooguit als de kaartverkoop voor Kerstmiddag begint of voor een oliebol op oudjaarsdag. Vroeger had je geen andere optie en kon je net als de rest achteraan aansluiten in de rij.

Muntgeld in parkeerautomaat gooien

parkeermeter parkeren muntgeld
foto: ANP

Wat?! Een apparaat waarbij je niet kunt pinnen, maar alleen muntjes in kunt stoppen? Nooit gezien. Sowieso, wat zijn muntjes ook alweer? Wellicht een tikkeltje overdreven, maar alles gaat tegenwoordig via de pinpas of via een betaalapp. Deze parkeermeter, waar je muntjes ingooit, hebben we al jaren niet meer gezien in onze stad.

Toen in:

Toen in Hengelo: Hasseler Es in aanbouw

Momenteel kunnen we ons geen Hengelo meer voorstellen zonder de wijken aan de noordkant van de stad,...

Toen in Hengelo: Hasseler in aanbouw (deel 2)

Momenteel kunnen we ons geen Hengelo meer voorstellen zonder de wijken aan de noordkant van de stad,...
F-16 Hengelo

Toen in Hengelo: F-16 stort neer tussen huizen Dinant Dijkhuisstraat

Het is alweer ruim 28 jaar geleden, maar veel Hengeloërs herinneren zich dit incident nog als de dag...
Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Hengelo

adv.