Rijden in Hengelo: dit is het verschil tussen een laan, dreef en straat

Achterhoekse Molenweg
De Achterhoekse Molenweg in Hengelo. Foto: indebuurt Hengelo

De Deldenerstraat, het Bevrijderslaantje en de Achterhoekse Molenweg zijn al heel lang onderdeel van het Hengelose wegennetwerk. Maar waarom heten deze locaties -laan, -dreef of -straat? Die reden is in het verleden te vinden!

Laten we beginnen met het woord ‘straat’. Volgens overstraatnamen.nl stamt dit woord af van het Latijnse via strataStrata is daarin een vervoeging van het werkwoord sternere dat onder andere ‘uitspreiden’ en ‘effenen’ betekent. De benaming ‘straatweg’ is ouderwets, al wordt daar hetzelfde mee bedoeld als ‘straat’. Straten of straatwegen in Hengelo zijn letterlijk verhard.

Langs de lange Lindelaan

‘Liesje leerde lotje lopen langs de lange Lindelaan.’ Dit rijmpje ken je misschien nog van vroeger, maar wat zegt dit rijmpje nou over een laan? Nou, de linde verklaart veel. Een laan is namelijk een weg met aan beide kanten bomen. Kijk maar naar de Aletta Jacobslaan.

Wist je dat in het Middelnederlands, de voorloper van het moderne Nederlands, de betekenis van een laan eerder ‘zijweg, weg die een bepaalde eindbestemming met een hoofdweg verbindt’ is? Eerder in de vorm van een oprijlaan. De huidige betekenis ‘weg met bomen’ bestaat vanaf (om en nabij) het jaar 1600.

Wist je dat een straatnaam kan bepalen of jouw huis meer of minder waard is? Zo bleek uit Australisch onderzoek dat huizen die aan een aparte straatnaam stonden, minder waard waren dan huizen die aan een sjieke straatnaam stonden. In België bleek dat een huis aan een dreef 6 procent meer waard is dan een zelfde huis aan een straat. Als je in de VS een huis wilt verkopen in een straat met ‘boulevard’ in de naam, kan je tot wel 36 procent meer vragen dan wanneer de straatnaam ‘street’ bevat. Volgende keer toch even goed naar de straatnaam kijken als je gaat verhuizen!

Baan en weg

Goed, dan hebben we nu de gewone straat gehad en de groenere laan en dreef. Toch zijn er nog andere wegen in Hengelo zoals de Achterhoekse Molenweg. Het verschil daartussen is wat lastiger. Een weg is namelijk ‘een strook grond geschikt voor verkeer’.

Een baan is dan weer ‘een weg zonder hindernissen’. Zo stonden er op banen waarschijnlijk vroeger geen verkeerslichten. Een baan is dan weer ‘een weg zonder hindernissen’. Zo stonden er op banen waarschijnlijk vroeger geen verkeerslichten. In Hengelo hebben we onder meer de Hasselerbaan.

Meer nieuws over Hengelo:

Meer in deze categorie

Genieten van Hengelo

Ga naar “Zussen <strong>I</strong>rma en Jeannette verkopen al hun halve leven bloemen op de Hengelose markt: ‘We zijn net psychologen’”

Zussen Irma en Jeannette verkopen al hun halve leven bloemen op de Hengelose markt: ‘We zijn net psychologen’

Flower sisters bloemen markt Hengelo
Ga naar “Mysterie opgelost: dit is het verhaal achter het beeld bij het stadhuis”

Mysterie opgelost: dit is het verhaal achter het beeld bij het stadhuis

Ga naar “Mysterie opgelost: dit is het verschil tussen een bioscoop en filmhuis in Hengelo”

Mysterie opgelost: dit is het verschil tussen een bioscoop en filmhuis in Hengelo

premières

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Sensodyne van € 20,97 voor € 12”

Sensodyne van € 20,97 voor € 12

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “AH Paastakken of lentemix large van € 2,99 voor € 1,99”

AH Paastakken of lentemix large van € 2,99 voor € 1,99

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Kruidvat dames gezichtsreiniging van € 2,19 voor € 1”

Kruidvat dames gezichtsreiniging van € 2,19 voor € 1

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Keuze uit vele multipakken van Andrélon, Axe, Dove, Dove Men+Care, Prodent, Robijn en Zwitsal. van € 19,96 voor € 9,98”

Keuze uit vele multipakken van Andrélon, Axe, Dove, Dove Men+Care, Prodent, Robijn en Zwitsal. van € 19,96 voor € 9,98

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “AH Aardappelen iets kruimig 3 kilo van € 8,98 voor € 4,49”

AH Aardappelen iets kruimig 3 kilo van € 8,98 voor € 4,49

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 26 maart 2023