Gespot op Funda: de bewoner van dit appartement houdt heel veel van treinen
In de gemeente Hengelo staan regelmatig bijzondere huizen te koop. Van kleine arbeiderswoningen tot opvallende stadsvilla’s. Zo staat er nu…
De Deldenerstraat, het Bevrijderslaantje en de Achterhoekse Molenweg zijn al heel lang onderdeel van het Hengelose wegennetwerk. Maar waarom heten deze locaties -laan, -dreef of -straat? Die reden is in het verleden te vinden!
Laten we beginnen met het woord ‘straat’. Volgens overstraatnamen.nl stamt dit woord af van het Latijnse via strata. Strata is daarin een vervoeging van het werkwoord sternere dat onder andere ‘uitspreiden’ en ‘effenen’ betekent. De benaming ‘straatweg’ is ouderwets, al wordt daar hetzelfde mee bedoeld als ‘straat’. Straten of straatwegen in Hengelo zijn letterlijk verhard.
‘Liesje leerde lotje lopen langs de lange Lindelaan.’ Dit rijmpje ken je misschien nog van vroeger, maar wat zegt dit rijmpje nou over een laan? Nou, de linde verklaart veel. Een laan is namelijk een weg met aan beide kanten bomen. Kijk maar naar de Aletta Jacobslaan.
Wist je dat in het Middelnederlands, de voorloper van het moderne Nederlands, de betekenis van een laan eerder ‘zijweg, weg die een bepaalde eindbestemming met een hoofdweg verbindt’ is? Eerder in de vorm van een oprijlaan. De huidige betekenis ‘weg met bomen’ bestaat vanaf (om en nabij) het jaar 1600.
Wist je dat een straatnaam kan bepalen of jouw huis meer of minder waard is? Zo bleek uit Australisch onderzoek dat huizen die aan een aparte straatnaam stonden, minder waard waren dan huizen die aan een sjieke straatnaam stonden. In België bleek dat een huis aan een dreef 6 procent meer waard is dan een zelfde huis aan een straat. Als je in de VS een huis wilt verkopen in een straat met ‘boulevard’ in de naam, kan je tot wel 36 procent meer vragen dan wanneer de straatnaam ‘street’ bevat. Volgende keer toch even goed naar de straatnaam kijken als je gaat verhuizen!
Goed, dan hebben we nu de gewone straat gehad en de groenere laan en dreef. Toch zijn er nog andere wegen in Hengelo zoals de Achterhoekse Molenweg. Het verschil daartussen is wat lastiger. Een weg is namelijk ‘een strook grond geschikt voor verkeer’.
Een baan is dan weer ‘een weg zonder hindernissen’. Zo stonden er op banen waarschijnlijk vroeger geen verkeerslichten. Een baan is dan weer ‘een weg zonder hindernissen’. Zo stonden er op banen waarschijnlijk vroeger geen verkeerslichten. In Hengelo hebben we onder meer de Hasselerbaan.
In onze gids
Populaire rubrieken