Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Oude luchtfoto’s van Hengelo onder de loep: herken jij deze plekken?

Door Majorie Nijbroek 23 juni 2019

Foto’s van Hengelo van lang geleden: wij kunnen er uren naar kijken. Deze keer hebben we een paar oude luchtfoto’s van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) onder de loep genomen, van ergens in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Herken jij nog veel?

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Marktplein

foto: NIMH Beeldbank

Wat ons meteen opviel toen we deze oude foto bekeken was het Marktplein, of eigenlijk het ontbreken daarvan. Linksboven zie je de voorkant van de Lambertuskerk en op de plek waar het marktplein nu zit: huizen en bomen.

Fabriek

foto: Beeldbank NIMH

Vlak boven het centrum spotten we deze fabriek, aan de Bornsestraat, ongeveer ter hoogte van waar nu de IJssalon Van Der Poel zit. Dit was de fabriek van Heemaf; Hengelosche Eerste Electrische en Mechanische Apparaten Fabriek. Heemaf is in 1963 overgegaan in Holec. Als je er nu langsrijdt, zijn er nog resten van de fabriek te zien.

Uitgaansgebied

foto: Beeldbank NIMH

Bij het inzoomen zagen we dit pleintje met kraampjes en mensen. Het lijkt erop dat dit de Willemstraat is, bij de kruising met de Marktstraat/Pastoriestraat. Waar het nu iedere zaterdagnacht krioelt met jongeren die gaan stappen, zijn op de foto nog schattige boerderijtjes te zien. Bijzonder, toch?

Stadhuis

foto: Beeldbank NIMH

Herken jij dit stukje van het centrum? Rechtsonder zie je de hoek waar nu Grand Café De Twee Wezen en Stravinsky zitten, en dat betekent dus dat we tegen de Burgemeester Jansenplein aankijken. Het witte gebouw op de foto was het stadhuis, en daar vonden we op SERC nog een oude foto van. Oh ja, valt je op wat er mist? De stadhuistoren!

Stadhuis 1910 – 1920 | foto SERC.nl

In aanbouw

foto: Beeldbank NIMH

Zie jij al welke wijk dit is? Links op de foto zie je de Tuindorpvijver, die toen nog best vrij lag. Meer naar rechts zie je al wel ’t Lansink, het oudste gedeelte van Tuindorp. Wat is er sindsdien veel bijgekomen..

Achter de HEMA

foto: Beeldbank NIMH

Als je rond 1920 tijdens het shoppen door de HEMA (die je je dan ook even had moeten inbeelden) gelopen was, dan was je met je winkeltassen in een grote tuin/park terechtgekomen.  Wel een mooi uitzicht voor de mensen die destijds aan de Enschedesestraat woonden.

Thiemsbrug

foto: Beeldbank NIMH

Nog even over winkelen gesproken, bij de Thiemsbrug had je ook nog niet hoeven kijken. Op die plek zien we op de foto nog een grote leegte met een fabriekje. Rechts zie je nog net de achterkant van de Lambertuskerk.

Bataafse Kamp

foto: Beeldbank NIMH

Wat een verschil! Op de plek waar je nu een dichtbegroeid bos ziet, stond jaren later het schoolgebouw De Bataafse Kamp, met de vierkante vijver ernaast. Daar was toen nog niks van te zien.

Bataafse Kamp

Dit gaat er gebeuren met de Bataafse Kamp

Het heeft even geduurd voor duidelijk werd wat er gaat gebeuren met de Bataafse Kamp. Maar die duide...
Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

adv.