Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysteries opgelost: zo zit het met de muziekkoepels in Hengelo?

Door Miranda Nijland 12 oktober 2019

Het is een prachtige plek voor kleine muziek- en theatervoorstellingen. Hengelo heeft twee prachtige muziekkoepels: één in het Prins Bernhardplantsoen en één bij de Weusthagvijver bij de Houtmaat.

Idyllische plekjes zijn het waar al velen elkaar het ja-woord hebben gegeven. Wij zagen een oude foto van het oude stadhuis in Hengelo met een muziekkoepel  en vroegen ons af of deze muziekkoepel nu op 1 van de 2 bovengenoemde plekken staat in Hengelo.

Hans de Gruil, voorzitter van de Stichting Erfgoed, vertelt ons dat de muziekkoepel bij de Houtmaat een nabootsing is van de koepel die ooit stond bij het Vereeningsgebouw.

Deze muziekkoepel wordt nog veel gebruikt, tijdens bruiloften, met uitvoeringen van cultuurpodium De Houtmaat en jaarlijks met het evenement Sins of Ibiza. Deze muziekkoepel is gebouwd door een aantal zeer enthousiaste Tuindorpbewoners, genaamd: “De Karel-Müller groep. Karel Müller is de architect van Tuindorp ‘t Lansink. De muziekkoepel is geregeld gebruikt voor de kunstmarkt en wijkfeesten.

De klassieke koepel in het Prins Bernhardplantsoen is er waarschijnijk in de jaren 20 van de vorige eeuw neergezet toen de gemeente het park kocht van de industrieel De Monchy.

Plein te klein

Ooit was het Prins Bernhardplantsoen een enorme tuin die hoorde bij de villa van de textielfabrikant De Monchy. De gemeente kocht het in 1920 omdat hij daar wegging en er behoefte was aan ruimte voor muziekvoorstellingen. Het plein bij het toenmalige stadhuis, waar dus toen ook een muziekkoepel stond, was daarvoor te klein geworden.

Ter aanvulling op dit artikel over de muziekkoepel, die nu bij de Houtmaat staat, lijkt het me aardig om te vermelden,

Lees ook:

verdwenen bult

Hoe zit het met het mysterie van de verdwenen bult?

We hebben een mailtje gekregen van een lezer. Hij zit met een vraag of beter gezegd een mysterie. Hi...

Hengelo’s mysterie: de Kieteltuin, een plek om te zoenen

Als je verliefd bent en je hebt veel zin om elkaar te zoenen, dan doe je dat misschien wel het liefs...

Dit wist je misschien nog niet over het Prins Bernhardplantsoen

Misschien ben je er gisteren nog wel uit je dak gegaan tijdens het BAM! Festival. Of je hebt er wel ...

Meer over

Mysteries

adv.