Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hengelo’s mysterie: de Kieteltuin, een plek om te zoenen

Door Miranda Nijland 16 maart 2019

Als je verliefd bent en je hebt veel zin om elkaar te zoenen, dan doe je dat misschien wel het liefst op een plek zonder omstanders. Dat is nu zo, maar dat was in de jaren vijftig en zestig ook al zo. Waar het toen wel stiekem kon? In de zogenoemde ‘Kieteltuin’ oftewel het Prins Bernhardplantsoen.

In die tijd was het niet zo eenvoudig een plek te vinden waar je een beetje kon vrijen na afloop van het bezoek aan een van de dansgelegenheden. Want samen met je geliefde onder een dak verkeren was toen uit den boze. “Je mocht wel op bezoek komen maar onder een dak slapen was er in de tijd van het rijke roomse leven niet bij”, vertelt Hengelo-kenner Jos Schwertasek. “Bij de andersdenkenden trouwens ook niet.”

Net zoiets als ‘brommers kiek’n’

“Het was nog geen tijd van ‘brommers kiekn’, maar het kwam op hetzelfde neer.” Verliefde stelletjes zochten de gemeentetuin op, zoals het Prins Bernhardplantsoen ook werd genoemd. En in die zogenoemde ‘kieteltuin’ was het feest. “In het donker hoorde je gegiechel en gelach, een beetje als ‘Paradise by the dashboard light’.”

Je ging staan of zitten in het park waar een bankje vrij was. Maar er stonden er niet zo veel, dus de stelletjes verspreidden zich door het hele plantsoen. En je hoorde overal wel geluiden, ook vanaf de muziektent hebben wij ons laten vertellen. Maar niets mis mee, zelfs wel romantisch op een bankje in het mooie park.

Met dank aan Hengelo-kenner Jos Schwertasek

Meer over

Mysteries

adv.