Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysteries opgelost: zo zit het dus met de genummerde straatstenen in de Bongertsweg

Door Miranda Nijland 28 november 2020

Het is alweer even geleden dat we een artikel plaatsten over genummerde straatstenen aan de Bongertsweg. Voor ons was het een mysterie en we hebben dit proberen op te lossen met Hengelo-kenner Jos Schwertasek. Maar bewoner Remko Meddeler van de Bongertsweg verrichtte flink wat speurwerk en kwam tot een nieuwe ontdekking!

De straatstenen zijn in ieder geval niet van vóór 1932. Remko sprak met Wim van der Meer van het museum Steenfabriek De Werklust in Losser. Daarnaast mailde hij met baksteenbaas Ronald Stenvert en hij bladerde door oude kranten via de onvolprezen database van Delpher.

Van petroleum naar gas

Remko ontdekte het volgende. ‘De eerste afweg links van den Anninksweg, leidende naar het land den Bongert’ kreeg op 18 juli 1892 de naam Bongertsweg. Pas in 1913 werd de straat voorzien van een voetpad, ‘een afgepaald, verhoogd sintelpad’. Tegelijkertijd ging de straatverlichting uit 1898 van petroleum over naar gas. Pas in 1922 werd op verzoek van straatbewoner A. Willemsen, wonende op nummer 9 of 19, tot serieuze bestrating overgegaan. De Bongertsweg kreeg de oude basalt-lava-keien van de Paul Krugerstraat.

Foto: Remko Meddeler

Geen geld voor herbestrating

In november 1938 vroegen de Bongertsweg-bewoners om herbestrating en de aanleg van trottoirs, omdat de weg steeds drukker bereden werd. Dit verzoek werd afgewezen bij gebrek aan geld. Het is waarschijnlijk dat de herbestrating uiteindelijk pas eind jaren 50 heeft plaatsgevonden. In Hengelo moest na de oorlog nogal wat herbouwd worden. En de Bongertsweg stond vast niet boven aan het lijstje.

Goed, jaren 50 dus. Maar wat betekenen die handgeschreven nummers dan? Zeer waarschijnlijk zijn het partijnummers. De straatklinkers uit die tijd werden uit klei
en grotendeels met de hand gevormd. Na het kleien werden de stenen op een stenen pallet te drogen gelegd. Op dat moment werd het cijfer erin geschreven, zodat na het
bakken in de oven, kon worden getraceerd wie welke stenen op welk moment had gemaakt. De kwaliteit van de stenen was onder invloed van Moeder Natuur nogal wisselend, en dus ook zeer bepalend voor de prijs. Waar en wanneer de stenen precies zijn gemaakt en welk bakproces er is gevolgd, is niet duidelijk.

Zeker is volgens Remko dat er meer achter de baksteen schuilt dan menigeen denkt.

Met dank aan: Remko Meddeler

adv.