Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysteries Opgelost: wat heeft Hengelo met radarapparatuur?

Door Miranda Nijland 3 maart 2018

Hengelo en radarapparatuur zijn met elkaar verbonden. Maar wat is eigenlijk de oorsprong van de radarapparatuur in Hengelo. Wij van indebuurt zochten het voor je uit.

N.V. Hazemeijer Signaalapparaten werd in 1921 opgericht door de firma Hazemeyer uit Hengelo en de firma Siemens uit Berlijn. Dit gebeurde op verzoek van de Nederlandse Marine. De Marine wilde de vloot moderniseren en had daarvoor behoefte aan moderne geschutvuurleiding. Dit was de voorloper van Hollandse Signaalapparaten, nu Thales Groep. Hengelo was toen een stad met een opkomende elektrotechnische industrie.

Tijdens de oorlog kwam het bedrijf in Duitse handen. Door bommen kon een deel van de fabriek in het laatste oorlogsjaar niet meer gebruikt worden.

In 1947 werd de naam ‘Hazemeijer’ uit de officiele papieren geschrapt en werd de firma voortgezet als N.V. Hollandse Signaalapparaten. Aan de zuidzijde van het Twentekanaal kwam in 1948-’49 een nieuw fabrieksgebouw voor de NV Hollandse Signaal (Zuidelijke Havenweg), naar plannen van G. Beltman jr. en vormgegeven door H.W. van Lelyveld. Het bestond uit een langgerekt kantoorgebouw met aan de kanaalzijde fabriekshallen.

Begin periode van Hollandse Signaalaparaten 1940/1945. Foto: ANP
Begin periode van Hollandse Signaalapparaten. Opname uit 1940/1945 met één van de productiehallen. Foto: ANP
Opname uit 1953 met één van de productiehallen. Foto: ANP

Max Staal

Max Staal (3 november 1915 – 4 oktober 1995) was nauw betrokken was bij de ontwikkeling van de radarapparatuur. Hij was een dienstplichtig ingenieur die vlak voor de oorlog meewerkte aan de productie van het eerste Nederlandse radartoestel. In de meidagen van 1940 waren vier toestellen gereed.

Toen Nederland door de nazi’s werd bezet vertrok Max Staal, met onder meer J.L.W.C. Von Weiler en Jules Schagen van Leeuwen, naar Engeland. Daar kende men radar, maar deze maakte gebruik van twee antennes, terwijl de Nederlandse installatie maar één antenne nodig had. Gezien de omvang van de antennes was dit een hele verbetering. In 1948 kwam hij in dienst van Hollandse Signaalapparaten, in 1962 werd hij algemeen directeur. Max Staal was tevens de drijvende kracht achter museum ’t Heim (nu Oyfo Techniekmuseum)

Radar- en detectiekamer bij Oyfo

Over radar en Thales vind je ook veel informatie bij Oyfo Techniekmuseum. Ze hebben hier zelfs een radar- en detectiekamer. Erg leuk om met je kinderen te ervaren!

Foto: Oyfo Techniekmuseum

Meer over

Mysteries

adv.