Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysteries opgelost: waar zijn die gouden, vierkante stenen voor?

Door Miranda Nijland 20 januari 2018

De stenen liggen verspreid door de stad en als je goed oplet zie je ze liggen: gouden keitjes met namen erop. Heb jij je wel eens afgevraagd wat nu eigenlijk de betekenis is van deze ‘Stolpersteine’? We vroegen het Ans Brongers, lid van de werkgroep Stolpersteine Hengelo.

In het trottoir

Het project Stolpersteine is een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, die overal in Europa Stolpersteine (letterlijk ‘struikelstenen’) legt. Het zijn betonnen stenen met een messing bovenplaat met daarin een tekst gegraveerd. Eerst lees je ‘Hier woonde met de naam van het slachtoffer, gevolgd door geboorteplaats en ‐datum en daaronder de plaats en datum waar hij/zij is omgebracht; bijna altijd een vernietigingskamp. De stenen worden geplaatst in het trottoir voor de huizen waaruit de Joden verdreven en vermoord zijn, erg indrukwekkend.

Stolpersteine in Hengelo

De eerste Stolpersteine in Hengelo zijn gelegd in 2014 voor de Joodse familie Pagrach aan de Paul Krügerstraat 25. Dat zijn vier stenen ter nagedachtenis aan het echtpaar Pagrach en hun 2 kinderen. In Borne zijn op 29 november 2007 de eerste ‘struikelstenen’ gelegd.

De doelstelling van de werkgroep Stolpersteine Hengelo is dat alle 167 Joodse slachtoffers die in Hengelo in de Tweede Wereldoorlog weggevoerd en in concentratiekampen vermoord zijn, zo’n monumentje krijgen. Maar daar heeft de stichting helaas niet de financiële middelen voor.

In april nog eens 21 stenen

Elk jaar worden op de dag van de bevrijding van Hengelo, op 3 april, in bijzijn van de leerlingen van 2 basisscholen Stolpersteine onthuld. Vaak in aanwezigheid van de burgemeester. Dit jaar worden 21 stenen gelegd. Ook nu weer zijn daar leerlingen van 2 basisscholen bij aanwezig.

’s Avonds wordt er een herdenkingsceremonie gehouden, waarbij alle namen waarvoor die dag een steen gelegd is, worden genoemd. In totaal zijn er dan bijna 80 Stolpersteine in Hengelo gelegd.

Wat is jouw Hengelose mysterie?

Valt jou nou ook iets op in het Hengelose straatbeeld? Iets waarvan je denkt: ‘waarom is dit zo?’. Wat vraag jij je altijd al af? Wij gaan proberen het voor jou uit te zoeken. Tip ons jouw mysterie en stuur ons een berichtje!

Meer over

Mysteries

adv.