Mysteries Opgelost: de historie van het Sint Gerardus Majella Ziekenhuis

Door Miranda Nijland 11 november 2017

Misschien ben jij er wel geboren of heb je er nog veel herinneringen aan. Het rk-ziekenhuis Sint Gerardus Majella. Wanneer stond het in Hengelo en waarom is het afgebroken? Voor Mysteries Opgelost doken we in de historie van dit ziekenhuis.

Hengelo had vroeger twee grote ziekenhuizen. Een daarvan, het Julianaziekenhuis, is nu het huidige ZGT. Het andere ziekenhuis was het rk-ziekenhuis Sint Gerardus Majella.

Begonnen aan de Paul Krugerstraat

Het rk ziekenhuis begon in maart 1908 een gehuurd herenhuis aan de Paul Krugerstraat. Maar de wens voor een eigen onderkomen was er toen al. In 1913 lukte het het toenmalige ziekenhuisbestuur om een stuk grond van 6000 vierkante meter aan de Oldenzaalsestraat te kopen (van de heer Smithuis)

Architect J. W. Janssen ontwierp het gebouw en in 1917 werd het aanbesteed aan Aannemer Bouwmeester uit Goor. In mei 1918 (volgend jaar 100 jaar geleden!) kon het publiek het gebouw bekijken. De ingang zat toen nog aan de zijgevel. Liep je naar binnen, dan zag je gelijk rechts een grote patiëntenzaal. Ook zat er een polikliniek en een ruime keuken op de benedenverdieping. Beneden was ook een zaal voor de zusters die in geval van nood als patiëntenzaaltje kon dienen. In 1921 had het ziekenhuis 75 bedden. In 1926 kwamen er twee vleugels bij. En begin jaren vijftig kwam er een grote uitbreiding. De gebouwen kwamen toen tot aan de Jan van Galenstraat. Er waren toen 200 bedden.

Verpleegstershuis

In 1967 werd een nieuwe vleugel geopend met een nieuwe operatiezalen en een voor die tijd grote, moderne keuken. In datzelfde jaar ontstond er in een aantal houten barakken achter het ziekenhuis een felle brand. De brand was ontstaan in het recreatieverblijf van de leerling-verpleegsters. In februari 1968 werd het verpleegstershuis in gebruik genomen. In 1977 kwam de laatste uitbreiding aan het complex. Er kwam een paviljoen voor het pand waar patiënten overdag konden verblijven.

Sloop in 1990

En misschien weet je dit nog! Het Gerardus Majella fuseerde in de jaren tachtig met het Julianaziekenhuis tot het Streekziekenhuis Midden-Twente (SMT) Het was al snel duidelijk dat het SMT naar één locatie zou gaan. Een paar jaar later werd een nieuw gebouw neergezet bij het Julianaziekenhuis. De laatste zusters verlieten het Gerardus Majella in oktober 1989. Het oude ziekenhuis werd het jaar erop volledig gesloopt. Op het terrein staan nu woningen.

Er is nog een leuke overgebleven herinnering aan het ziekenhuis: de bijzondere atlasceder. De boom is aangeplant in 1926.

Met dank aan: Josef Schwertasek.

Nog meer mysteries

Hengelose mysteries, wij zijn er dól op. Zo zochten we al voor je uit wat er in het ‘Koekhuisje’ aan de Koekoekweg gebeurde en of je eigenlijk wel leden mag werven en mag flyeren in de binnenstad. Heb jij ook een Hengelo’s mysterie waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Laat het ons weten!

Meer over

Mysteries