Mysteries Opgelost: het verhaal achter het vleermuizenhuis

Door Miranda Nijland 13 januari 2018

Je bent er misschien al wel eens langsgekomen: Het vleermuizenhuis. Het ligt op een eiland in de vijver tussen de A1, de Europalaan en de Hazenweg. Een lezer vroeg ons naar het verhaal achter het vleermuizenhuis bij de Hazenweg. Walter van Dijk, groenspecialist wijkbeheer van de gemeente, weet er alles van.

Aanvankelijk was het Vleermuizenhuis een gewoon burger woonhuis gebouwd tussen 1955 en 1960. Het is verlaten door de bewoners bij de aanleg van de vijver er rondom heen (aanleg industrieterrein Westermaat) De gemeente Hengelo heeft het gebouw aangewezen als leefplek voor vleermuizen. Door het water eromheen, krijgen de dieren rust.

Acht soorten vleermuizen in Hengelo

Vleermuizen in Hengelo? Ja, die zijn zeker. Er zijn zelfs in Hengelo en directe omgeving 8 soorten vleermuizen waargenomen: de baardvleermuis, de dwergvleermuis, de ruige dwergvleermuis, de laatvlieger, de meervleermuis, de watervleermuis, de rosse vleermuis en de grootoorvleermuis. De minder algemene grootoorvleermuis is bij de Marskant gezien. Een goed leefgebied voor vleermuizen is het Weusthagpark. Hier zijn veel insecten bij de bomen en plassen te vinden.

Waar mensen niet bij kunnen

Vleermuizen leven in holle bomen, kerken en schuren, maar ook in woonhuizen. Vaak zitten ze op plekken waar mensen niet bij kunnen: in de spouw, onder dakbedekking of achter betimmering.

Leefgebied verbeteren

De gemeente Hengelo wil voor vleermuizen het leefgebied verbeteren. Laanbeplanting en natuurvijvers zijn goede plekken voor jacht en oriëntatie. Het vleermuizenhuis is ook een goede leefplek.

Het Vleermuizenhuis te zien vanuit de lucht in de rode vierkant. Ten noorden van stadskantoor Hazenweg. Foto: gemeente Hengelo

Het water rond het Vleermuizenhuis geeft de dieren op het eiland rust, maar maakt het groenonderhoud wel lastig. In de afgelopen 10 a 15 jaar is het eiland daarom vrij dichtgegroeid met bomen. Omdat vleermuizen wel het huis in en uit moeten kunnen vliegen heeft de gemeente twee jaar geleden in overleg met adviesbureau Eelerwoude besloten om een deel van de boombegroeiing af te zetten. Dit om het invliegen te vergemakkelijken en om wat meer zon en wind op het gebouw te krijgen zodat het niet te vochtig wordt.

foto: gemeente Hengelo

Binnen in het Vleermuizenhuis is te zien dat de weerselementen flink huis hebben gehouden de laatste jaren (zie foto) Met dank aan alle informatie van Walter van Dijk van de gemeente Hengelo

Mysterie opgelost!

Deze vraag was van een Indebuurt-lezer. Heb jij nog een Hengelo’s mysterie? Leuk! Laat het ons weten, dan gaan we het voor je uitzoeken. Mail naar [email protected]

Meer over

Mysteries