Mysteries Opgelost: Wat heeft Hengelo met Fanny Blankers-Koen?

Door Miranda Nijland 21 april 2018

Misschien heb je het al gelezen, we schreven er eerder dit artikel over. Komende donderdag wordt het Olympisch Park Twente geopend, wat onlangs is aangelegd naast het FBK-stadion. Donderdag, 26 april 1918, is namelijk de 100e geboortedag van Fanny Blankers-Koen. Wie was deze vrouw nu eigenlijk? Voor Mysteries Opgelost zochten we het uit.

Zoals gezegd wordt het park geopend op 26 april. Dat is de 100e geboortedag van Fanny Blankers-Koen. In 1948 won de Nederlandse atlete Francina Elsje Blankers-Koen tijdens de Olympische Spelen in Londen vier gouden medailles. In 1999 werd zij door de internationale atletiekfederatie IAAF gekozen tot internationaal atlete van de 20e eeuw.

Twee maanden na de geboorte van haar tweede kind in 1946 begon Fanny alweer te trainen en in datzelfde jaar won ze vijf nationale en twee Europese titels. Sindsdien kreeg ze als bijnaam: ‘de vliegende huisvrouw’.

Grote internationale uitstraling

Het FBK-stadion heette oorspronkelijk Stadion Veldwijk. Er werd gespeeld door Achilles ’12 en GOLTO en in 1954 ook door Twentse Profs. De Hengelose voetbalclub HVV Tubantia speelde er vervolgens haar thuiswedstrijden in het betaald voetbal.

Het Hengelose gemeentebestuur vroeg op in 1981 aan Fanny Blankers-Koen toestemming om haar naam te mogen gebruiken voor het stadion. Sinds die tijd wordt de belangrijkste internationale atletiekwedstrijd van Nederland, de FBK-Games, in Hengelo gehouden. Ook de wedstrijd werd vernoemd naar Fanny, vanwege de grote internationale uitstraling.

Op 2 mei 1982 werd de nieuwe naam van het stadion officieel onthuld. Het FBK-stadion werd in 2007 geheel gerenoveerd. In dat jaar werd ook een standbeeld van Fanny Blankers-Koen onthuld, gemaakt door Antoinette Ruiter.

Dochter Fanny in Hengelo

Wij vinden het dan ook wel heel bijzonder dat dochter Fanny Blankers jr. op 26 april ’s middags naar Hengelo komt. Atlete Fanny overleed veertien jaar geleden in een verpleeghuis in Hoofddorp, ze is 85 geworden.

Samen met Hennie Kuiper, de oudste Twentse Olympisch kampioen, verricht de dochter van Fanny Blankers-Koen de opening. Ook flink wat overige Olympisch kampioenen hebben al laten weten donderdagmiddag aanwezig te zijn.

Met dank aan: Gemeente Hengelo

Foto's: ANP

Meer over

Mysteries

adv.