Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: wie zijn de man en vrouw afgebeeld op dit Hengelose bankje?

Door Rahanna Van Stapele 17 augustus 2019

Misschien weet jij al precies waar je hem kan vinden, het bankje op de foto hierboven. Twee jaar geleden werd het kunstwerk van Carel Lanters onthuld op het plein tegenover café De Appel. Het bankje is ter herinnering aan de Hengeloërs Menthol en Roosje. Wij van indebuurt vroegen ons af: wie waren dat nou precies? 

Menthol en Roosje waren misschien wel het bekendste Hengelose echtpaar. Menthol was een handelsreiziger en de eerste zwarte man in Hengelo en Roosje was de dochter van de bakker en het knapste meisje van de stad.

Menthol

Menthol, eigenlijk Joseph Sylvester geheten, was een handelsreiziger die werd geboren op het Caribische eiland Saint Lucia. Als jongen vluchtte hij voor de Amerikaanse rassenhaat en wilde hij meer van de wereld zien. Begin jaren ’20 kwam hij in Europa terecht. Hij bleef hangen in Antwerpen, en verkocht daar op de markt vijf jaar zijn eigen merk keelpastilles. Hij was een heel opvallende man, zowel door zijn uiterlijk als door de theater-achtige manier waarop hij zijn producten aanprees.

Roosje

Op een van zijn handelstripjes, waarbij hij over de Nederlandse markten trok, ontmoette hij Anne Marie (Roosje) Borchert uit Hengelo. Zij was de dochter van bakker Borchert en werkte als model in een Enschedees modehuis. Ze waren allebei op slag verliefd en op 27 september in 1928 trouwden ze. Joseph was de eerste zwarte man in de stad en een bijzonder type, en het huwelijk tussen hem en Roosje was een groot spektakel dat landelijk aandacht kreeg. Ze gingen wonen aan de Brugstraat in Hengelo, vanuit waar Menthol af en toe op handelsreis ging.

Tandpasta en konijnen

Ook in Hengelo ging Sylvester op de markt staan. Hij verkocht Babajaba-tandpasta, waarvan hij de mensen vertelde dat dat hét geheim was voor mooie witte tanden zoals die van hem zelf. De verkoop liep goed en mensen bezochten massaal zijn kraampje. Hij kreeg al snel zijn bijnaam, Menthol. Tijdens de jaren dertig woedde er een economische crisis en Joseph realiseerde zich dat hij zijn verkoop moest veranderen. Hij ging zich helemaal richten op de handel in dierenhuiden en het fokken van konijnen. Hij was een verkoper in hart en nieren en en bood zijn mannetjes konijnen aan in hilarische advertenties.

Na 1940

Helaas zakte de onderneming in toen hij in 1940 vanwege zijn Britse (en dus vijandige) paspoort werd opgepakt door de Duitse bezetters en in Kamp Schoorl belandde. Uiteindelijk lieten ze hem gaan, maar om zijn vrouw niet in gevaar te brengen, liet het stel de hele stad geloven dat ze gescheiden waren. Na de  Nederlandse bevrijding wisten hij en Roosje opnieuw een succesvolle handel in dierenhuiden op te zetten. Later handelden ze daarnaast ook in oude metalen en oud papier. Menthol overleed in 1955 in Hengelo, toen hij 64 jaar was. Roosje bleef het bedrijf runnen. Zij overleed in 1976.

Menthol hield een uitgebreid plakboek bij, dat later ingescand is en dat je hier helemaal online kan bekijken. Ook is er een boek over hem en roosje geschreven. Zijn hoed en wandelstok zijn te bekijken in Museum Hengelo.

Meer mysteries:

Mysteries Opgelost: wat is de achtergrond van het Seahorse complex?

Er zijn tal van prachtige dingen te zien in Hengelo en net zo vaak horen er prachtige verhalen bij. ...

Mysteries Opgelost: er is dus toch nóg een schuilkelder in Hengelo

We namen jullie een paar weken geleden mee naar een schuilkelder bij het sluizencomplex aan de Twekk...

Meer over Museum Hengelo ontdekken?

Museum Hengelo bezienswaardigheden

Vandaag gesloten

Beekstraat 51, Hengelo

Bekijk meer:bezienswaardigheden

Meer over

Mysteries

adv.