Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: waarom is het DeldenERstraat en niet DeldenSEstraat?

Door Majorie Nijbroek 28 september 2019

We hebben een vraag gemaild gekregen van een lezer. Het is een vraagje die past in onze rubriek mysterie. Of we het mysterie ook opgelost hebben? Lees maar verder.

Iris stuurde ons een mail. Of we kunnen achterhalen waarom de weg naar Delden DeldenERstraat heet en niet DeldenSestraat.

WierdenSEstraat

Waarom is dat zo, vraagt ze zich af. ‘Want de weg naar Wierden heet WierdenSEstraat en je zegt ook niet WierdenERstraat’. Terwijl Wierden en Delden wel dezelfde laatste lettergreep hebben. Maar ja, we hebben dan wel weer een HaaksbergERstraat.

Helaas, wij weten het niet en hebben de vraag bij de gemeente neergelegd. De afdeling communicatie weet ons wel te vertellen wanneer de Deldenerstraat z’n naam heeft gekregen. Deze straat heet zo sinds een raadsbesluit uit 1899.

Dit staat in het besluit van 29 december 1899:

Bentheimerstraat

Dat jaar (1899) is de naam Bentheimerstraat vervallen. “Het deel van de Bentheimerstraat dat vanuit het oosten tot aan de Thiemsbrug liep, is toen Oldenzaalschestraat (nu Oldenzaalsestraat) gaan heten. Het gedeelte tussen de Thiemsbrug tot aan de spoorlijn Hengelo-Almelo is hernoemd tot Deldenerstraat. En weer een ander deel van de Bentheimerstraat – het gedeelte van de spoorlijn tot aan de gemeentegrens – heeft in 1899 de naam Deldenerstraatweg gekregen. Dit is later ook Deldenerstraat geworden”, horen we.

In het besluit van 16 maart 1920 wordt het gehele gedeelte van Thiemsbrug tot aan de grens met Delden als Deldenerstraat benoemd (en vervalt de Deldenerstraatweg):

Deldenerstraat
Bron: Gemeente Hengelo

 

Oldenzaal en De Lutte hebben trouwens nog altijd een Bentheimerstraat.

Helaas…

Maar waarom het DeldenERstraat is en WierdenSEstraat, daar is niet echt een verklaring voor. “Een concrete uitleg over de schrijfwijze wordt verder niet genoemd en wij kunnen dus helaas ook niet verklaren waarom dat toen in 1899 zo is besloten.”

Helaas, het mysterie is dus nog niet opgelost. Als jij wel een verklaring denkt te weten, mag je ons natuurlijk altijd een mailtje sturen via [email protected].

Deze mysteries hebben we wel opgelost:

Mysteries Opgelost: wat betekent dit bord bij de parkeerplaats bij de Bolder?

In de rubriek 'Hengelose Mysteries' lossen we elke week een Hengelo's raadsel op. Misschien is het j...

Mysterie opgelost: daarom heet de Hengelose Afrikaanderbuurt zo

Wandel jij wel eens door de binnenstad? Als je in oostelijke richting het centrum uitloopt, kom je i...

Mysterie opgelost: waarom hebben oude panden een raam boven de voordeur?

Hengelo is een prachtige stad, met ook nog wat oude panden. Maar is het je wel eens opgevallen dat e...

Meer over

Mysteries

adv.