Mysterie opgelost: wie is de nachtburgemeester in Hengelo en wat moet hij of zij doen?
Bij de term nachtburgemeester denk je misschien dat diegene de burgemeesterlijke taken op zich neemt in de nachtelijke uren. Maar…
Het is misschien wel een van de geliefdste wijken van Hengelo: Tuindorp. Vlakbij het centrum en boordevol schattige straatjes en karakteristieke huizen. Waarom heet het eigenlijk tuindorp? Zo zit het.
Tuindorp of tuinwijk is een benaming voor een specifieke soort van stedenbouw dat vooral populair is in Engeland, België en Nederland. De wijken bestaan uit veel eengezinswoningen met allemaal een eigen tuin en hebben een dorps karakter. Het Hengelose tuindorp is dus niet zo uniek: alleen in Nederland zijn er al meer dan veertig tuindorpen.
Net als de meeste tuindorpen werd die van Hengelo gebouwd in de loop van de twintigste eeuw. De initiatiefnemer van de bouw van Tuindorp was ondernemer C.T. Stork.
Hij vond dat zijn arbeiders goed gehuisvest moesten worden in de buurt van zijn machinefabriek. In 1867 richtte hij de ‘Hengelosche Bouwvereeniging’ op. Vanaf 1910 werd door hen het tuindorp aangelegd, onder leiding van C.T. Storks zoon: Coenraad Stork.
Wat wij Hengeloërs in de volksmond ‘Tuindorp’ noemen, heet officieel Tuindorp ’t Lansink. Daarmee is de wijk vernoemd naar boerderij ’t Lansink, dat daar stond voor het tuindorp werd gebouwd. De Hengelosche Bouwvereeniging kocht voor de bouw de boerderij en landerijen op om plaats te maken voor de wijk.
Vandaag de dag zie je nog steeds stukken van de geschiedenis terug in Tuindorp. Zo zijn er het C.T. Storkplein, Hotel en Restaurant ’t Lansink en een plaquette van C.F. Stork te vinden in de wijk.
In onze gids
Populaire rubrieken