Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: dit is het verhaal achter de fietsflat bij Station Hengelo

Door Majorie Nijbroek 18 mei 2019

We komen bijna elke dag wel langs Station Hengelo. En wat ons elke keer weer opvalt, is de hoeveelheid fietsen die in de zogeheten fietsflat bij het station staan. Maar hoeveel fietsen kunnen er eigenlijk gestald worden? Leuk onderwerp voor een mysterie, bedachten wij.

Nou, brand maar los. Enig idee hoeveel fietsen er ongeveer kunnen staan? Gaan we je vertellen. Het zijn er 2.200!

Meer fietsplaatsen nodig

De fietsflat is in maart 2016, nu dus 3 jaar geleden, opgeleverd. Daarvoor waren treinreizigers aangewezen op een tijdelijke voorziening zonder overkapping op het stationsplein en in de toenmalige fietsflat met ruimte voor 990 plaatsen. Omdat steeds meer mensen de trein gebruikten en met de fiets naar het station kwamen, waren meer fietsplaatsen nodig.

fietsflat

Met de fietsflat hebben reizigers bij Station Hengelo veel meer ruimte gekregen om hun fiets gratis te stallen: het aantal stallingsplaatsen aan de voorzijde van het station is bijna verdubbeld.

Bijna klaar

Op vrijdag 4 maart 2016 konden fietsers voor het eerst hun bike stallen in de fietsflat. Die was op dat moment trouwens nog niet helemaal klaar. In mei 2016 werd de stalling voor een deel afgesloten en heeft de aannemer de coating aangebracht en het schilderwerk afgemaakt. De kleurconstructie sluit aan bij het stationsgebouw.

Ben jij trouw gebruiker van de fietsflat? Misschien was jij op 29 juni wel één van de reizigers die feestelijk is verwelkomd door wethouder Jan Bron en een regiodirecteur van ProRail? Zou zo maar kunnen. Hiermee wilden ze de fietsers feliciteren met hun nieuwe onderkomen.

Bouwkosten

De architectonische fietsflat heeft 3,5 miljoen euro gekost. Dit bedrag is gefinancierd door de gemeente Hengelo en ProRail dankzij een bijdrage van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De fietsflat wordt niet bewaakt, je stalt er je fiets op eigen risico.

Bron: ProRail

Lees ook:

stationsplein

Toen in Hengelo; het Stationsplein door de jaren heen

Je komt vast regelmatig langs het station en het Stationsplein. Dus sta je niet vaak bij stil hoe di...
Turkse fontein

Mysterie Opgelost: deze betekenis heeft de fontein op het Stationsplein

Heb jij je wel 's afgevraagd of de fontein op het Stationsplein een betekenis heeft en zo  ja, welke...
Toen in Hengelo: het bombardement

Toen in Hengelo: het bombardement op het station

Je hebt vast wel eens gehoord dat het station in Hengelo tijdens de Tweede Wereldoorlog gebombardeer...

Meer over

Mysteries

adv.