Mysterie opgelost: wie zit er in het pak van de Hengelose marktbeer?
Je hebt hem hoogstwaarschijnlijk weleens zien lopen in de binnenstad van Hengelo: de marktbeer. Wat doet de beer zoal op…
Elke woensdagmiddag beklimt deze man de stadhuistoren, om helemaal bovenin de klokken te bespelen. Onderweg komt hij opvallende muurschilderingen tegen. Wat betekenen die schilderingen?
Misschien wist je niet eens dat er muurschilderingen in de binnenkant van de stadhuistoren te bewonderen zijn. Dan weet je het nu. Het zijn nogal opvallende muurschilderingen, zelfs een tikkeltje eng te noemen. Kijk maar:
De tekst gaat verder onder de foto’s >
Illustrator Piet Verberne maakte de muurschilderingen in 1963. De Hengelose kunstenaar baseerde zijn schilderen op de Twentse folklore, de Witte Wieven. Hier heb je vast wel eens gehoord. De Witte Wieven zijn waarschijnlijk de bekendste mythologische wezens van Nederland. In ons deel van het land zijn veel verhalen over de spookachtige vrouwen in witte gewaden, die opdoemen in bossen en velden.
Terug naar Piet. Hij bungelde in augustus 1963 vijf dagen in de toren op een vlonder om de Witte Wieven tegen de muren van de stadhuistoren te ‘smijten’. Als hij voor de eerste keer langs de 24 meter hoge muren omhoog kijkt, krijgt hij het even benauwd. “Het was een onbeschrijflijk gevoel om naar beneden te kijken in die diepe, kale koker. Ik heb daarna wel een onrustige nacht gehad”, vertelt Piet in een informatieboekje over het stadhuis met de naam ‘Het huis van Hengelo’.
Dat waren lange dagen, van 9.00 tot 9.00 uur, en tussendoor naar de wc gaan kon niet. Piet begint met het zetten van de omtrekken in houtskool, om ze vervolgens te vullen met verf. In overleg met architect van het stadhuis Berghoef maakt Piet de figuren van beneden naar boven steeds groter, om het griezelige effect te versterken. Over het algemeen wordt zijn ontwerp goed ontvangen, maar sommige folkloredeskundigen benadrukken dat de tekening niet kopt. Witte Wieven achtervolgen mensen niet en jagen het vee ook niet op. Piet verandert zijn tekening echter niet.
In de eerste instantie zou kunstenaar Johan Haanstra de schilderingen maken, maar hij speelt de opdracht door naar zijn leerling Piet Verberne. “De opdracht was heel vrij”, aldus Piet. “De schildering moest iets met Twente te maken hebben. Ik mocht er mijn eigen invulling aan geven.” Witte Wieven vind Piet goed passen in de enge torenschacht. De vrouwen worden in de toren achterna gezeten met bewapende boeren.
In onze gids
Populaire rubrieken