Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: is er een hoogteverschil tussen Hengelo en Enschede?

Door Miranda Nijland 16 november 2019

In de rubriek ‘Hengelose mysteries’ lossen we elke week een Hengelo’s raadsel op. Zoals de vraag waar de naam Elsbeek vandaan komt. Deze week iets heel anders. Want, wij vroegen ons af is er nu wel of geen hoogteverschil tussen Hengelo en Enschede? We zochten het voor je uit.

Stuwwal

En wat blijkt? Enschede ligt enige tientallen meters hoger dan Hengelo. Dat komt door de ligging van Enschede op de stuwwal Enschede-Oldenzaal. Deze stuwwal is ontstaan door het opschuiven van landijs tijdens de voorlaatste ijstijd, zo’n 125.000 jaar geleden.

Hengelo ligt op de flank van de stuwwal. Leuk om te weten is dat op de flanken van de stuwwal zich vele beken hebben gevormd. Een groot aantal stroomt nog steeds door onze stad. Om er voor te zorgen dat deze beken geen wateroverlast veroorzaken zijn eind jaren zestig de zogenaamde Koppelleiding en Omloopleiding gegraven. Deze voeren het teveel aan water af naar het bergingsgebied Woolde of rechtstreeks naar het Twentekanaal. Ook tussen Enschede en Hengelo is een waterbergingsgebied aangelegd, het Kristalbad.

Gemeente Hengelo en het waterschap Vechtstromen zijn op vele plekken in Hengelo bezig om de beken weer meer ruimte te geven om het teveel aan water te kunnen vasthouden. Recentelijk is er een film gemaakt over de beken van Hengelo. Hierin wordt veel uitgelegd over de historie van de beken en is er uitleg over hoe het watersysteem functioneert.

Natte voeten

Door het hoogteverschil van 13 meter tussen Enschede en Hengelo stroomt het water van de stuwwal tussen Enschede en Oldenzaal bij hevige regenval met hoge snelheid richting Hengelo. Om natte voeten in onze stad te voorkomen, wordt het water tijdelijk opgevangen in het Kristalbad. Daar kan maar liefst 187.000 kubieke meter in!

Het water in het Kristalbad komt grotendeels van de rioolwaterzuiveringsinstallatie Enschede en stroomt via de Elsbeek het gebied binnen. De naam Kristalbad komt overigens van het vroegere zwembad dat bij camping De Zwaaikom in Hengelo lag.

Onze tip: ga een keer kijken bij het Kristalbad (vooral met zonsopgang en zonsondergang) Je hebt een prachtig uitzicht vanaf de twee uitkijktorens en vanaf de paden. Ook leuk: op het water is een vlonderpad aangelegd.

We laten je nog een filmje zien uit 2018 van Waterschap Vechtstromen waarin boswachter Arjan Postma vol enthousiasme vertelt over de werking van het Kristalbad.

Lees ook:

Mysteries Opgelost: waar komt de naam Elsbeek vandaan?

In de rubriek ‘Hengelose mysteries’ lossen we elke week een Hengelo's raadsel op. Deze week kijken w...
water

5 x hoe Hengelo werkt aan het water in onze stad

Misschien is het je wel opgevallen, je ziet in onze stad steeds meer dat het water in het straatbeel...

adv.