Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: is een huisnummer aan de gevel van je woning verplicht?

Door Majorie Nijbroek 15 augustus 2020

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt op het moment dat je voor een appartementencomplex staat: is het nu de bovenste of de onderste bel? Of je nu voor de portiek van een flatgebouw staat of voor de deur van een twee-onder-een-kapwoning staat, het is fijn om te weten of je bij het juiste huis aanbelt. Een huisnummer aan de gevel is in dat geval handig, maar is het ook verplicht?

Voor de krantenbezorger kan het misschien vervelend zijn dat jouw huisnummer niet goed zichtbaar is, maar voor de hulpdiensten kan het gaan over leven en dood. Een huisnummer is handig, daar zijn we het over eens. Ben je ook verplicht te laten zien op welk straatnummer je woont?

Is een huisnummer verplicht?

Ja, hartstikke. Volgens de brandweer is een nummer aan je huis niet alleen verplicht, het moet ook nog eens duidelijk zichtbaar zijn. Sterker nog, een huisnummer moet zelfs vanaf de openbare weg duidelijk leesbaar zijn. Wettelijk gezien moet een huisnummerplaatje minimaal een afmeting hebben van 12 x 12 centimeter. De cijfers moeten minimaal 88 millimeter hoog en 60 millimeter breed zijn. Ook moeten de cijfers op het bordje een afwijkende kleur hebben ten opzichte van de achtergrond.

Tips tips tips

Tot zover de wettelijke kant. Daarnaast heeft de brandweer ook tips zodat het huisnummer nog beter opvalt. Zo kun je het plaatje het best op 1,75 tot 2,50 meter hoogte hangen en krijg je pluspunten van de hulpverleners als je het huisnummer ook nog verlicht. Zorg ervoor dat klimplanten of andere voorwerpen het zicht op het huisnummer niet blokkeren. Ook kun je ervoor kiezen om je huisnummer aan een hek, muur of paaltje te hangen. Alles om de zichtbaarheid van het bordje te verbeteren.

Lees ook:

Mysterie: waarom staan deze bakstenen hokjes nabij het Laurapark?

We kregen een leuke vraag binnen van een lezer. Als Evert langs het Laurapark rijdt, vallen hem twee...
Hengelose bedrijven

‘Als ik vertel dat ik uit Hengelo kom…’: zo maken jullie de zin af

Woensdag plaatsten we een oproepje op onze Facebookpagina. 'Als ik vertel dat ik uit Hengelo komt, z...

Mag dat: je auto wassen op de stoep?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

adv.