Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: dit is waarom er cijfers onder verkeerslichten staan

Door Carin Van der Meij 29 augustus 2020

Dagelijks krijgen weggebruikers ermee te maken: verkeerslichten. Onze ogen zijn vooral gericht op de rode, gele en groene lampen. Alleen is het je weleens opgevallen dat onderaan het verkeerslichtbord cijfers staan? Dat is niet zonder reden. 

2.1, 11.3, 8.1… Als je het eenmaal hebt gezien, vallen de cijfers op elk verkeerslicht je op.

Coördinaten

Martijn van Beek is manager productontwikkeling bij Vialis, een onderneming die zorgt voor beschikbaarheid en doorstroming in het verkeer. Martijn heeft het antwoord op dit mysterie: “Deze cijfers zorgen ervoor dat iedereen in verkeersland, zoals de gemeente, de provincie of leveranciers, weet waar de verkeerslichten staan. Dit zijn landelijke afspraken waardoor het voor de wegbeheerders duidelijk wordt welke lantaarn welke verkeersrichting aanstuurt.”

Codes

Het zijn dus een soort coördinaten. Wanneer er bijvoorbeeld een storing is bij een verkeerslicht in Hengelo, dan weten wegbeheerders dankzij deze cijfers precies waar ze moeten zijn. De cijfers zijn opgedeeld in twee codes. Martijn: “Het eerste getal geeft de richting van het verkeerslicht aan. Bijvoorbeeld of hij rechtdoor of linksaf gaat. Het cijfer na de punt vertelt wegbeheerders hoeveel verkeerslantaarns naast elkaar hangen met dezelfde richting. Hierdoor wordt het eenvoudiger om bijvoorbeeld een defecte lamp te lokaliseren omdat het nummer aangeeft waar de lantaarn op het kruispunt staat.”

Lees ook:

tijdelijke fietsenstalling

Tijdelijke fietsenstallingen op deze drie plekken in het centrum

Ga jij 's avonds of 's nachts het centrum van Hengelo in en ben je met de fiets? Zet je tweewieler d...
Paul Krugerstraat

Dit zijn ze: de mooiste straten van Hengelo volgens jullie

We hebben een oproep geplaatst en gevraagd wat jullie de mooiste straat van Hengelo vinden. De straa...

Mysterie: is een huisnummer aan de gevel van je woning verplicht?

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt op het moment dat je voor een appartementencomplex staat: is ...

adv.