Mysteries Opgelost: wat is de achtergrond van Villa Het Tichelwerk?

Door Miranda Nijland 11 maart 2018

In de rubriek ‘Hengelose mysteries’ lossen we elke week een Hengelo’s raadsel op. Dingen die je altijd al had willen weten of dingen waarvan je nog niet eens wist dat je ze wilt weten. Deze week duiken we in de achtergrond van Villa Het Tichelwerk aan de M. A. de Ruyterstraat.

Vind jij het ook altijd al een mysterieuze villa, de chaletvilla aan de M. A. de Ruyterstraat? Momenteel staat het prachtige pand leeg. Je kunt er kantoorruimte huren, maar je kunt het pand ook kopen!

Opdracht van Willem Stork

Villa Het Tichelwerk is rond 1900 ontworpen in opdracht van Willem Stork door J. van der Goot. Sinds 20 jaar is het een Rijksmonument. Behalve de begane grond zijn er twee verdiepingen voor kantoren en een souterrain.

Foto: Funda

De villa diende eerst als woonhuis, na 1923 werd het een pension tot 1955. In dat jaar werd het pand verkocht aan de St. Gregoriusstichting en trekken er fraters in (tot 1975) Dan komen er ruimtes vrij voor kostgangers. De villa werd in 1996 gekocht door de hogeschool Edith Stein voor het creëren van werk- en vergaderruimtes. Daar ging een grondige restauratie aan vooraf. Twee jaar na de restauratiewerkzaamheden werd de villa een Rijksmonument.

Bron: Villa Het Tichelwerk 1900-2015, Frank van Zuijlen

Foto: Funda

Iets voor jouw bedrijf?

Werken wil je natuurlijk het liefst vanuit een mooi pand op een mooie plek in onze stad. Het prachtige gebouw aan de M.A. de Ruyterstraat 1 staat al een tijdje te huur en te koop. De koopsom is: € 990.000,– k.k. en de huurprijs: € 97.500,– per jaar.

Foto: Funda

Meer weten over de achtergrond?

Wil je meer weten over Villa Het Tichelwerk, dan raden wij het boek Villa Het Tichelwerk 1900-2015 aan van Frank van Zuijlen in samenwerking met Leonie Beijen.

Foto: Funda

Jouw mysterie

Loop jij rond met een vraag over iets in Hengelo? Laat het ons (hier!) weten, dan gaan we voor je op onderzoek uit. Afgelopen week zochten we uit wat Hengelo met radarapparatuur heeft.

Meer over

Mysteries