Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hengelo’s mysterie: wat is het oudste café van Hengelo?

Door Miranda Nijland 21 september 2019

Kroegen en cafés die al heel wat jaren in de stad zitten, daar hebben we er gelukkig veel van in Hengelo. Maar wat is nou echt het oudste café van Hengelo? Dat zochten we voor je uit!

Oudste café

Als we denken aan kroegen waarvan het lijkt of de tijd er heeft stilgestaan, dan zijn er zeker wel wat te bedenken. Maar wat is nou het oudste café van Hengelo vroegen wij ons af.

Balk uit 1639

Het oudste café is…Het Neutje. Het Neutje is geliefd bij veel Hengeloërs. Wist je dat er in ’t Neutje nog een balk is met het jaartal 1639? Heel bijzonder als je bedenkt dat de dorpsbewoners toen nog in de Tachtigjarige Oorlog zaten.

Foto: website ’t Neutje

Volgens Hengelo-kenner Jos Schwertasek was Hengelo rond 1639 nog een heel klein dorp. Op de Kadastrale kaart uit 1821 zijn er op de plek van ’t Neutje twee aan elkaar vastzittende percelen te zien, nummer 539 is het latere café en het rechterdeel was later een bakkerij.

Jos weet ons ook te vertellen dat Het Neutje in handen is geweest van ene Wilhelmina Haan en in 1922 komt het in handen van de familie Smit. Als zijn zoon het later overneemt, wordt het interieur van de voormalige bakkerij weggebroken en wordt dit deel ingericht als slijterij. In 1972 stopt Jan Smit met de tapperij. Gelukkig blijft het pand dan niet lang leegstaan.

Koffiebar Babylon

Het wordt een koffiebar voor jongeren met de naam Babylon, misschien kun je je dit nog wel herinneren. Maar in de jaren zeventig raakt het gebouw steeds verder in verval. De stichting Oald Hengel koopt de bouwval op en richt de stichting ’t Neutje op. In 1980 wordt het pand gerestaureerd. Daarna wordt het weer verkocht aan een horeca-ondernemer.

Sinds 2016 wordt het pand gehuurd door Melvin de Boer en de broers Sjoerd-Jan en Mart Groenman en kun jij er weer lekker uitgaan. Zij lieten er weer een mooie, authentieke kroeg van maken. Het pand staat inmiddels op de gemeentelijke monumentenlijst.

Met dank aan Hengelo-kenner Jos Schwertasek

Lees ook:

Mysteries Opgelost: waarom branden deze lantaarnpalen zo lang?

In de rubriek ‘Hengelose mysteries’ lossen we elke week een Hengelo's raadsel op. Deze week zijn we ...
ladder

Mysterie opgelost: daarom staat er een ladder tegen de gevel van deze winkel

Is jou wel eens opgevallen dat er een ladder staat tegen de gevel van het pand waar Heangler bier en...

Mysterie: wie zijn de man en vrouw afgebeeld op dit Hengelose bankje?

Misschien weet jij al precies waar je hem kan vinden, het bankje op de foto hierboven. Twee jaar gel...

adv.