Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysteries Opgelost: wat is er met het GOLS-spoor gebeurd?

Door Miranda Nijland 28 maart 2020

Heb je wel eens van het GOLS-spoor gehoord? Misschien wel als je het spoorfietsen in Hengelo al een keer hebt uitgeprobeerd. GOLS staat voor Geldersch-Overijsselsche Lokaalspoorweg-Maatschappij. Vroeger reden hier de stoomtreinen over tussen Gelderland en Overijssel. Wat er met dit spoor is gebeurd, lees je hieronder.

Het GOLS-spoor werd opgericht omdat de textielfabrikanten hier baat bij hadden. Zij hadden zo een kortere en goedkopere route voor de aanvoer van kolen uit het Ruhrgebied.

Nu is van het vroegere GOLS-spoor alleen de lijn Doetinchem  – Zevenaar – Winterswijk nog in gebruik door Arriva en Breng. Het gedeelte tussen Haaksbergen en Boekelo wordt gebruikt door Museum Buurtspoorweg en een deel van de lijn tussen Twekkelo en Hengelo kun je nu over spoorfietsen. Je gaat dan ook over het voormalige Akzo lijntje die tot 2013 nog is gebruikt door Akzo-Nobel.

Schaddenspoor

Een onderdeel van de GOLS-verbindingen is het Schaddenspoor, deze werd in 1884 geopend. De verbinding liep grotendeels over heidevelden en kreeg daarom al snel de bijnaam Schaddenspoor (schadden zijn heideplaggen)

Meer dan 135 jaar geleden werd Twente door deze spoorlijn verbonden met het Ruhrgebied. Eerst werden er er over dit lokaalspoor ook reizigers vervoerd, later alleen goederen. Dankzij het spoorfietsen blijft de spoorlijn een levende herinnering aan die geschiedenis.

Vanwege coronavirus geen spoorfietsen

Spoorfietsen is inmiddels uitgegroeid tot een bekende attractie in Twente. De spoorlijn begint in Hengelo en eindigt nabij het Plukreef in het buurtschap Twekkelo. Je komt onder meer langs het monumentale sluizencomplex en karakteristieke zoutboortorens. Vanwege de coronacrisis kan er vanaf april niet worden begonnen met het spoorfietsen, maar wil je graag een keertje proberen zodra het weer kan? Kijk dan snel hier

Lees ook

Schaddenspoor heropent en jij kunt er straks spoorfietsen

Heb jij wel eens in Hengelo over het spoor gefietst? Echt een keer doen, want het is een superleuke ...

Je eigen boeketje plukken? Wij namen alvast een kijkje bij het Plukreef

Wist jij dat er aan de Twekkelerweg 350 een heel mooi RUST-punt zit? Waar je bovendien deze zomer bl...

adv.