Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wat te doen als je de eikenproccesierups spot?

Door Miranda Nijland 22 juni 2019

Je hebt ze vast al gespot: bomen ‘ingepakt’ in dikke witte lagen. Als je dat ziet, weet je dat de eikenprocessierups er huishoudt. Wat te doen?

Pagina 1 / 2
⟵ swipe swipe ⟶

Wat is de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is een rups van een nachtvlinder. De beestjes gaan ’s nachts groepsgewijs, in processie, op zoek naar eikenbladeren, hun voedsel. Daarbij produceren ze witte haren, die je ziet als die ‘witte waas’. Behalve deze witte haren hebben de rupsen ook brandharen. Die zijn niet met het blote oog zichtbaar, maar kunnen bij aanraking zorgen voor jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en luchtwegen.

Oorspronkelijk komt de rups uit Zuid-Europa, maar sinds 1990 worden ze steeds vaker in Nederland gespot. En dan vooral in de maanden mei, juni en juli. Je vindt ze vooral in bomen in stedelijk gebied, minder in bossen.

Meld alleen drukbezochte plekken

Eikenprocessierupsen zitten op veel verschillende plekken in Hengelo. De gemeente kan niet alle nesten verwijderen. Dat gebeurt alleen op plaatsen waar veel mensen komen, zoals bij scholen, speelplekken, bushaltes, winkelcentra en verzorgingstehuizen. Heb je een nest gezien op zo’n drukbezochte plek? Meld dat dan aan de gemeente. Het meest handig is om dat te doen via de Buiten Beter App. Als het nest inderdaad voor veel overlast zorgt, schakelt de gemeente een gespecialiseerd bedrijf in om het nest te verwijderen.

Wat doet de gemeente Hengelo?

De gemeente bestrijdt de rups met name op plekken waar veel mensen komen door bomen te behandelen met aaltjes en door nesten te laten wegzuigen en vernietigen. Zo zijn in het voorjaar in Hengelo al 1500 bomen behandeld met aaltjes. De gemeente zet daarnaast in op meer biodiversiteit (meer soorten planten en dieren bij elkaar) Zo proberen ze het openbaar groen aantrekkelijker te maken voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Dat kan bijvoorbeeld door anders te maaien. Wie de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups zijn? Onder meer bepaalde insecten, spinnen, vleermuizen en verschillende soorten vogels.

Nog geen mezenkasten

Misschien heb je het wel eens gehoord, verschillende gemeenten in ons land hangen als proef mezenkasten op. Want mezen eten rupsen. Hengelo volgt deze proef met belangstelling, maar hangt zelf voorlopig nog geen mezenkasten op. Ze willen eerst de resultaten afwachten. Bovendien komt er meer bij kijken. Want een vogel heeft beschutting nodig, voldoende voedselaanbod en vrije in- en uitvliegroutes. Ook jij mag geen nestkastjes ophangen in gemeentelijke bomen, dat is geregeld in de Bomenverordening. Want als iedereen zomaar gaten boort in gemeentelijke bomen en er spijkers en schroeven inslaat, dan kan dat de gezondheid van de bomen aantasten.

Rupsen gespot

Als je een nest met eikenprocessierupsen ziet op een plek waar veel mensen bij elkaar komen, stelt de gemeente het op prijs dat je een melding doet. Raak ze NIET zelf aan en ga ze NIET proberen zelf te bestrijden. Hier kun je melding maken (onder het kopje digitaal formulier) Maar het meest handig is het om melding te maken via de Buiten Beter App. Ondanks dat de gemeente bijvoorbeeld op een schoolplein de beestjes heel goed heeft laten wegzuigen, kan het nog voorkomen dat ze weer terug komen.

Eerdere mysteries

Mysterie: waar komt de naam van het Lambooijhuis vandaan?

Aan de Langestraat, schuin tegenover Club Merlijn, staat een oude boerderij die we kennen als het La...
fietsflat Hengelo

Mysterie opgelost: dit is het verhaal achter de fietsflat bij Station Hengelo

We komen bijna elke dag wel langs Station Hengelo. En wat ons elke keer weer opvalt, is de hoeveelhe...
Pagina 1 / 2
⟵ swipe swipe ⟶

adv.