Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: hoe kan het dat er twee Hengelo’s zijn?

Door Rahanna Van Stapele 13 april 2019

Komt dit je bekend voor? Als je als Hengeloër ergens je gegevens achterlaat, moet je altijd even dubbel checken of je wel ‘Hengelo Ov’ hebt ingevuld, en niet ‘Hengelo Gld’. Want wij zijn niet de enige inwoners van Hengelo. Er loopt in Nederland nog een hele groep Hengeloërs rond, die nog nooit zijn uitgegaan op kerstmiddag of een ijsje hebben gegeten bij Van Der Poel! Hoe kan dit?

Als je wilt weten waarom er twee plaatsen met dezelfde naam zijn, kun je het beste eerst kijken naar de betekenis van de naam. Er zijn meerdere mogelijke verklaringen voor de naam ‘Hengelo’.

Eng en Loo

Het is mogelijk afgeleid van de woorden ‘Eng en Loo’. ‘Eng’, van het oud-Engelse ‘ing’ betekent in het Oud-Noors ‘weide’ en in in het Angelsaksisch en in Noord Duitsland ‘akkerland’. ‘Loo’ staat voor ‘bos’, of ‘laagliggend bos’. Helemaal in het begin zal er vermoedelijk akker- of weideland hebben gelegen, omringd door bosland. Eng en Loo…Engeloo…Hengelo.

Een iets andere verklaring van de naam is het samenvoegen van twee Germaanse woorden, namelijk ‘Hango’ en ‘lauha’. De eerste staat voor ‘helling’ en de tweede voor bosjes op hoge zandgrond.

Best logisch

We kunnen er dus waarschijnlijk vanuit gaan dat ons Hengelo zijn naam dankt aan zijn ligging. Een weide met bos eromheen of ernaast. En wij zullen niet de enige gemeente zijn met die ligging. Eigenlijk best logisch dus dat er ergens in het land nóg een Hengelo is.

De oudste?

Ook al is uit onderzoek gebleken dat er al een paar duizend jaar mensen in dit gebied woonden en de naam ‘Hengelo’ al in 1188 werd vermeld, is de Gemeente Hengelo (in Overijssel) pas echt ontstaan in 1811. Toen was het nog niet meer dan zo’n 100 boerderijen en wat kleine huisjes.

Onze Gelderse naamgenoot werd in het jaar 963 al genoemd en de dorpskerk is ergens in 1400 gebouwd. ‘Onze’ gemeente lijkt dus niet de oudste te zijn..

Meer naam-dubbelgangers

Leuk om te weten: onze stad is zeker niet de enige met een naam-dubbelganger. Heel veel Nederlandse steden of dorpen hebben een naam die niet uniek is. Er zijn bijvoorbeeld twee Katwijks (Noord-Brabant en Zuid-Holland), twee Larens (Gelderland en Noord-Holland) en wel drie Rijswijks!

Hengelo’s mysterie: de Kieteltuin, een plek om te zoenen

Als je verliefd bent en je hebt veel zin om elkaar te zoenen, dan doe je dat misschien wel het liefs...
rode schaap

Mysterie opgelost: dit is de betekenis van het rode schaap

Als inwoner van Hengelo kan het haast niet anders of je (her)kent dit kunstwerk. We hebben het over ...

adv.