Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Muziek bij de Buren: ‘Let the music do the talking’

Door Majorie Nijbroek 6 december 2017

Je hebt het vast al gehoord; op 10 december is, alweer voor het derde jaar, Muziek bij de Buren. In 72 Hengelose huiskamers kun je naar live muziek kijken en luisteren. Wat is het voor evenement en waarom zou je hieraan mee doen? Rita de Wilde is voor indebuurt Hengelo op onderzoek gegaan.

Tijdens de informatieavond bij Metropool waar huiskamers en artiesten aan elkaar worden voorgesteld, zit de stemming er al goed in. In het muziekcafé worden 72 huiskamers en 72 artiesten aan elkaar gekoppeld, voor velen een eerste kennismaking. Na het oplezen van de adressen en de bands wordt er driftig naar elkaar gezwaaid. Na afloop worden de eerste onderlinge praktische afspraken gemaakt.

‘Bij mij thuis mag het niet’

Onyx 2.0 is een van de bands die zondag een huiskamerconcert verzorgen. “Wij doen voor het eerst mee, voor ons is dit een mooie gelegenheid om een beetje met ons repertoire te spelen”, lichten bandleden Joep en Ria toe.  “Omdat onze band uit 7 leden bestaat, hebben we bedacht om akoestisch te gaan spelen, dat doen we normaal eigenlijk niet.” Joep grapt: “Bovendien, bij mij thuis mag het niet, in de huiskamer spelen.”

Spontaan aangemeld

Maar waarom zou je er wel voor kiezen om een band in je huiskamer laten spelen? We vroegen het aan Han Holtkamp, huiskamer van het eerste uur. “De eerste keer dat Muziek bij de Buren drie jaar geleden in Hengelo plaatsvond, heb ik me spontaan aangemeld. Als muziekvriend van Metropool werd ik direct enthousiast van dit laagdrempelige concept. En ik ontdekte dat de organisatie goed in elkaar steekt”, legt Han verder uit. “Ze komen eerst bij je thuis kijken en luisteren goed naar wat je wilt en wat haalbaar is. Verder ontvangen we een tas met boodschappen om de gasten te verzorgen. Ingewikkelder dan dat is het eigenlijk niet. Je bepaalt zelf of je nog meer doet, maar met deze boodschappentas is het voor ieder budget mogelijk om als huiskamer mee te doen.”

Vrije gift

Bij Han speelt voor de derde keer de Smugglers Bluesband. “Je bouwt goed contact op met de band, het is iedere keer dat ze hier spelen weer één groot feest. Je ontmoet allerlei nieuwe mensen, die komen ook echt voor de muziek. En sommige mensen blijven gewoon de hele middag hangen. Voor de band is het leuk om nieuwe contacten op te doen, de gitarist loopt bij ons gewoon tussen de mensen door. En wie weet komen er, net als voorgaande jaren, voor hun weer nieuwe optredens uit voort.” Iedere huiskamer heeft een ‘vrije giften pot’ staan, dat wordt evenredig over de bands verdeeld om zo hun onkosten te kunnen dekken.

Een positief gevoel

Aan zijn motivatie om mee te doen zit ook een idealistisch randje: “Ik vind het leuk om iets voor Hengelo te doen, bij te dragen aan een positief gevoel. Als je moppert moet je ook zelf iets doen, is mijn motto.” En voor muziekliefhebber Han is Muziek bij de Buren echt een gezinsgebeuren; als de meubels uit de woonkamer zijn en de statafels erin, kan het feest beginnen. “ Het is allemaal niet zo ingewikkeld”, vindt Han, “het enige waar we nog iets op moeten vinden is de catering. De vorige twee jaren heeft mijn dochter dit verzorgd, maar nu heeft ze een betaalde bijbaan.” Han schiet in de lach. “Hoe dan ook, het wordt altijd een feestje: bezoekers komen gewoon achterom, de band gaat in de erker en voor je ’t weet staan er zo 50, 60 man binnen.”

‘Ik vind het leuk om iets voor Hengelo te doen’

De weg er naartoe

Han licht verder toe: “De weg er naartoe is misschien nog wel meest spannend. Je moet zelf je promotie verzorgen en op een gegeven moment vraag je je toch wel even af of er überhaupt wel mensen zullen komen. Maar dat komt altijd goed. Voor nu heb ik alweer een Facebookevenement aangemaakt en mijn netwerk ingezet. En op de dag zelf is het ook duidelijk, aan ieder deelnemend huis hangt een makelaarsbord.”

Let the music do the talking

“De Smuggler Bluesband neemt ook nog wat extra support mee,” vertelt Han ons, “die spelen in de tijd tussen de drie sets. Dus het is eigenlijk de hele middag feest.”  Op de vraag wat hij nu het allerleukste vindt aan het beschikbaar stellen van je huiskamer, wordt Han even stil. Maar dan weet ie het: “Het is gewoon een evenement met heel veel organisatoren, dat verbindt. Bovendien is het voor iedereen toegankelijk. Het wordt heel vanzelf al snel een feestje. En afhankelijk van het type act dat in je huiskamer staat, hoef je zelf niet eens zoveel te doen, behalve genieten. Let the music do the talking.”

adv.