Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Boekenwurmen opgelet: 5 x boeken die zich afspelen in Hengelo

Door Rahanna Van Stapele 18 augustus 2019

Ben jij een echte boekenwurm en verslind je spannende of ontroerende verhalen? Hoe leuk is dit dan? Vijf mooie boeken waarvan de schrijvers niet alleen Twentse roots hebben, maar met verhalen die zich ook echt in Hengelo afspelen. Misschien herkennen jij of je ouders wel mensen of locaties in het verhaal. 

Pagina 3/5
⟵ swipe swipe ⟶

Jatti; moord in het paradiso van het Oosten

Journalist Marco Krijsen schreef na ruim 10 jaar onderzoek deze roman over het waargebeurde verhaal van de dood van Jatti. In de periode 1969 – 1971 is in Hengelo het jongerencentrum Fashion een begrip. Van heinde en verre weten hippies de plek te vinden en draait alles om vrije seks, softdrugs en peace. Echter zorgt slagerszoon Gerrit ‘Jatti’ Wensing uit Overdinkel voor constante onrust, onder andere vanwege zijn verliefdheid op vaste Fashion-bezoekster Texas. Als de problemen uit de hand lopen en Fashion een nog slechtere naam dreigt te krijgen, wordt besloten Jatti uit de weg te ruimen. Het lijk wordt stiekem begraven en het blijft een groot geheim tot een medeplichtige in 1985 last van zijn geweten krijgt.

Menthol

Frank Krake schreef dit boek over de legendarische Hengeloër Menthol. Na een vertrek op jonge leeftijd uit het Caribische eiland Saint Lucia komt Joseph Sylvester ‘Menthol’ aan in Antwerpen en verdient hij al snel zijn geld op de markt met zijn Babajaba-tandpasta. Met zijn bijzondere uiterlijk en theatrale manier van verkopen wordt hij overal waar hij komt een begrip. Tijdens een handelsreis wordt hij verliefd op de Hengelose Roosje Borchert, het mooiste meisje van de stad. Hij zoekt haar op en ze besluiten te trouwen. Menthol is de eerste zwarte man in Hengelo en hun huwelijk haalt de nationale kranten. Samen leiden ze een bijzonder leven waar een eind aan dreigt te komen als de oorlog uitbreekt.

Lees ook:

Mysterie: wie zijn de man en vrouw afgebeeld op dit Hengelose bankje?

Misschien weet jij al precies waar je hem kan vinden, het bankje op de foto hierboven. Twee jaar gel...

Tamar

Schrijfster Monique Hoolt bracht het eerste deel van haar jeugd door in Hengelo en groeide later op in Italië. Ze was altijd al geïntrigeerd door de oorlogsverhalen die in haar familie rondgingen. Haar boek ‘Tamar’ gaat over de Hengelose Antonia, die halverwege de Tweede Wereldoorlog onverwachts een baby in haar handen gedrukt krijgt. De ouders van het kind worden naar Auschwitz gebracht. Ondanks het gevaar besluiten zij en haar man het meisje, genaamd Tamar, op te vangen. Een angstige tijd breekt aan voor het hele gezin. Het verhaal wordt verteld vanuit drie verschillende vrouwelijke karakters.

 

 

Verraad

De Hengelose fabriek Hazemeyer (Signaalapparaten) had in de Tweede Wereldoorlog een actieve maar vrijwel onbekend gebleven verzetsgroep. De groep doet van alles om de Duitse bezetter te dwarsbomen. In 1942 plannen twee leden een bomaanslag op de spoorlijn van Hengelo naar Oldenzaal, waar een Wehrmachttrein zal rijden. Een van de twee is Herman, de ex-schoonvader van de schrijver van het boek, Roel van Duijn. Maar er vindt verraad plaats en Herman en vrienden verdwijnen naar concentratiekamp Vught. Zijn vrouw Leen besluit naar de Sicherheitsdienst (de staatsinlichtingendienst van Nazi Duitsland) te gaan om haar man te redden. Het boek gaat niet alleen over verzet in Twente, maar ook sterk over de rol van de vrouw in het verzet

 

 

Bij Stork

De titel geeft het al weg: dit boek draait helemaal om de firma Stork, dat in 1868 zijn eerste vestiging opende in Hengelo en uitgroeide tot een wereldbedrijf. In heel Nederland werden producten van Stork verwerkt. Het bedrijf had zijn eigen systeem van sociale voorzieningen, vakscholingen en verenigingen. Voor Hengelo betekende het veel werkgelegenheid en de boost om te groeien als industriestad. Ruim 5.000 medewerkers waren in de fabriek te vinden. Nu, 150 jaar later is Stork zo goed als verdwenen uit Hengelo. Meerdere auteurs en co-auteurs werkten aan dit dikke boek vol verhalen en foto’s over de betekenis van Stork als een vooruitstrevende werkgever.

Het boek is geschreven door Gerard Löbker, Hans Van Den Broek en co-auteurs Niels Bakker en Linda Löbker-Spiertz

Pagina 3/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.