Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hengelo’s Mysterie: waar dankt Vios zijn naam aan?

Door Miranda Nijland 17 november 2018

In de rubriek ‘Hengelose mysteries’ lossen we elke week een Hengelo’s raadsel op. Zoals vorige week toen we uitzochten wie Sint Maarten is. Voor het mysterie van deze week zochten we uit waar de naam Vios vandaan komt. En wat blijkt? Ruim een eeuw geleden werd het gebouw ook al gebruikt als plek voor ontspanning.

Vios staat voor ‘Vereeniging is ons streven’. Het gebouw aan de Beekstraat is gebouwd in 1910 en ging open in 1911. Jos Schwertasek, oud-conservator van Museum Hengelo, denkt dat Anton Beudt de architect was. “Hij heeft ook veel woningen op het Tuindorp gebouwd. Het was bedoeld voor de jeugd voor godsdienst onderwijs en ontspanning: toneel, zang en films.”

Oftewel, het was in die tijd ook al een gebouw dat druk bezocht werd zodra mensen vrije tijd hadden en ontspanning zochten.

Kleuterschool tijdens WO II

In de periode 1940-45 werden er kleuters ondergebracht, het gebouw deed toen dienst als kleuterschool. Het werd gerund door de Vrijzinnig Nederlands Hervormden. Eerder was ook het gasthuis van de hervormde gemeente al aan de Beekstraat te vinden.

In de jaren zestig werd het pand eigendom van de familie Weijschede. Daarna was Rootie Tootie er gevestigd, de Trio Club en De Walvis. Misschien kun je je dit nog herinneren?

New York

Na De Walvis en een verbouwing kwam De Siepel in het pand. In 1989 werd het Discotheek New York. Helaas brandde het originele gebouw in 1999 af. Vervolgens is een nieuw gebouw gekomen met in de gevel de oude gevelsteen van het Vios-gebouw. New York heeft bestaan tot december 2012.

Alweer bijna zes jaar pronkt de naam Vios weer op de gevel van deze historische locatie. Je bent er vast wel eens geweest voor een feestje. Vios is ook de residentie van carnavalsvereniging De Noorkermennekes.

Meer mysteries lezen?

sint maarten

Mysteries: Sint Maarten, wie is dat eigenlijk?

Sint Maarten, natúúrlijk weet je als Hengeloër wie dat is. Toch..? Geen zorgen, ook wij kunnen het v...

Mysterie: waarom slaan de Hengelose carillonklokken (ook) per half uur?

In de rubriek ‘Hengelose mysteries‘ lossen we elke week een Hengelo's raadsel op. Zoals vorige week ...
groene auto

Mysterie: wat doet deze opvallende groene auto toch in Hengelo?

Je rijdt door Hengelo en hoort een sirene. In de binnenspiegel zie je een opvallende groene auto met...

adv.