7 x doen in Hengelo tijdens de Coming Out Week

Door Majorie Nijbroek 8 oktober 2017

Op woensdag 11 oktober is de Internationale Coming Out dag. Durf als homo, lesbienne, biseksueel of transgender (LHBT) uit de kast te komen (coming-out), dát is de boodschap op deze Coming Out dag. In Hengelo is er zelfs een Coming Out Week, met verschillende activiteiten om de tolerantie, acceptatie en gelijkheid van LHBT-inwoners te vergroten. Want helaas is een coming out nog niet voor iedereen even vanzelfsprekend.

Dit jaar heeft de Coming Out dag als thema ‘Oud Roze’, waarbij ouderen centraal staan. Zij zijn vaak pas op late leeftijd uit de kast gekomen. Regelmatig ervaren zij problemen met acceptatie van hun seksualiteit en durven zij er niet voor uit te komen.

Samenwerking

De activiteiten in Hengelo worden veelal in samenwerking met Artikel 1 Overijssel, meldpunt voor discriminatie en ongelijke behandeling, opgepakt.

<< < Pagina 1 / 7 >
⟵ swipe swipe ⟶

Expositie: Nooit meer in de kast!

In Bibliotheek Hengelo kun je de expositie ‘Nooit meer in de kast!’ bekijken.

De expositie geeft een inkijkje in de levens van veertien oudere homoseksuele vrouwen en mannen. De expositie is op 30 september geopend en nog tot en met 15 oktober in de Bibliotheek te zien.

Nooit meer in de kast

Lezing Frank Jochemsen

Frank Jochemsen geeft op dinsdag 10 oktober een lezing in Bibliotheek Hengelo. Het onderwerp? ‘Niemand dan wij’, de briefwisseling tussen Wim Sonneveld en zijn levenspartner Friso Wiergersma. Het zijn de tot voor kort onbekende (liefdes)brieven die Wim Sonneveld tussen 1948 en 1958 uitwisselde met Wiegersma. Ze schreven elkaar met grote regelmaat brieven vanuit plaatsen als Parijs, New York, Madrid, Suriname, Curaçao en vanuit het filmmekka Hollywood. Ook laat Frank Jochemsen je niet eerder getoonde fragmenten van privé-opnamen zien.

Van 20.00 tot 22.00 uur, entree €5.

Filmhuis Hengelo

In de Coming Out Week vertoont Filmhuis Hengelo in samenwerking met Artikel 1 Overijssel enkele films. De eerste kun je donderdag 12 oktober zien. Het is de Amerikaanse dramafilm Moonlight over de homoseksuele Chiron, die worstelt met zijn identiteit en seksuele geaardheid.

Vrijdag 13 oktober draait de film Carol en de derde en laatste in de serie van drie is The Danish, op zaterdag 14 oktober te zien in het Filmhuis.

De aanvang is alle drie keer 20.15 uur.

Wil je naar één of meerdere films? Reserveer dan alvast je ticket bij Schouwburg Hengelo (tel. 074-2556789, tussen 12.00-16.00 uur of via www.schouwburghengelo.nl).

film LHBT
foto: Schouwburg Hengelo

Ontmoetingsmiddag

Ben jij een Hengelose LHBT-oudere? Geef je dan op voor de ontmoetingsmiddag met high tea bij Paviljoen de Ontmoeting. Deze is op dinsdag 10 oktober, van 14.00 tot 16.00 uur. De ingrediënten van deze middag: een hapje, drankje en heel veel gezelligheid met andere roze ouderen. Interesse? Meld je aan bij [email protected]

Coming Out Week
foto: ANP

Muziek en expositie

Ook Trivium Meulenbelt – PC Borsthuis heeft twee activiteiten in de Coming Out Week. De eerste is de muzikale middag ‘Vrolijk Roze’ op donderdag 12 oktober. Van 14.00 tot 16.00 uur kun je luisteren naar en meezingen met liedjes van ‘roze artiesten’.

Tijdens openingstijden van het PC Borsthuis kun je een expositie bekijken. Deze is genaamd  ‘Er is iets groots, iets wilds en rustigs gaande’.  Het is een expositie over ouderen, intimiteit en seksualiteit. Te zien van 10 oktober tot en met 25 november. Loop gerust het PC Borsthuis binnen!

PC Borsthuis
foto: Trivium Meulenbelt

Uit–de–kast–collectie

Tijdens de Coming Out Week kun je bij Bibliotheek Hengelo een speciale ‘uit-de-kast-collectie’ bekijken op een display. Neem je bibliotheekkaart mee zodat je meteen het boek of de dvd van je keuze mee kunt nemen. Online kun je hier ook veel titels van LHBT-boeken vinden.

LHBT-boeken
Voorbeelden van LHBT-boeken die je bij Bibliotheek Hengelo kunt lenen.

Regenboogbank

We schreven al eerder dat Hengelo een regenboogbank krijgt. Met deze kleurrijke bank wil de gemeente aangeven dat Hengelo een regenbooggemeente is en dat iedereen gelijk is. Het winnende ontwerp is inmiddels gekozen en is van Telma van den Hoven. Deze maand wordt de bank met mozaïeksteentjes beplakt. Wil jij daarbij helpen? Stuur dan voor 10 oktober een mailtje naar  [email protected] met als onderwerp ‘Regenboogbank’.

regenbookbank
Telma overhandigt het winnende ontwerp aan wethouder Claudio Bruggink. foto: gemeente Hengelo
<< < Pagina 1 / 7 >
⟵ swipe swipe ⟶

adv.