Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zoveel inwoners in Hengelo leven in armoede

Door Majorie Nijbroek 10 september 2019

Het CBS heeft deze week nieuwe cijfers bekend gemaakt over het aantal Nederlanders dat in armoede leeft. In 2017 waren dat er bijna 939 duizend. Dat komt neer op 5,7 procent van de bevolking. Hoe is dat in Hengelo?

Bijna 939 duizend, dat zijn er heel veel. Maar het aantal arme mensen is de afgelopen jaren wel afgenomen, met name door de aantrekkende economie. In 2013 telde ons land nog meer dan 1,2 miljoen mensen die in armoede leven.

Criterium

Volgens het planbureau leeft een persoon of gezin in armoede ‘wanneer het inkomen niet voldoende is voor het ‘niet-veel-maar-toereikend’-criterium’. Daarbij is gekeken naar de minimale kosten van wonen, voeding, kleding en verzekeringen, een klein bedrag voor ontspanning en nog een budget voor sociale activiteiten. Bij deze sociale activiteiten moet je denken aan een lidmaatschap van een sport- of hobbyclub of een jaarlijkse korte vakantie. In 2017 lag de grens voor een alleenstaande op een budget van 1135 euro per maand.

In Hengelo

Als we de cijfers van Hengelo bekijken, zien we dat er 4595 Hengeloërs onder de armoedegrens leven. Omgerekend komt dat neer op 5,8% van alle inwoners.

Het CBS heeft ook uitgezocht in welke bevolkingsgroepen de financiële nood het hoogst is. Het zal je niet verbazen dat de armoede in onze stad het grootst (18,2 procent) is onder mensen die leven van een uitkering.

Maar ook het aantal kinderen in onze stad dat opgroeit in armoede valt op: het zijn er 1.343. Dat is 8,4 procent oftewel 1 op de 12 kinderen. Nog net iets hoger is de armoede onder zelfstandigen (398 inwoners, 9,2 procent).

Grote steden

In Rotterdam, Amsterdam en Den Haag wonen de meeste mensen in armoede; ruim 1 op de 10. Maar ook Enschede is op het kaartje roodgekleurd, wat wil zeggen dat er relatief veel mensen in armoede leven.

Op kaart ziet het er zo uit:

Lees ook:

Nextdoor

Let op: dit moet je weten als je de buurtapp Nextdoor gebruikt

Opletten geblazen als je met je buren op Nextdoor zit. De buurtapp heeft veiligheidsproblemen, zo bl...
schoolvakanties 2019/2020

Handig om te weten: op deze data vallen de schoolvakanties in Hengelo in 2019 – 2020

De scholen zijn nog maar net begonnen, maar we kijken nu al uit naar de volgende vakantie. Op welke ...

Meer over

Gemeente

adv.