Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zoveel kinderen in Hengelo groeien op in een eenoudergezin

Door Majorie Nijbroek 21 januari 2020

Steeds meer kinderen groeien op in een gezin met maar één ouder. Begin dit jaar woonde 16 procent van de minderjarige kinderen bij hun vader of hun moeder. Ter vergelijking: tien jaar geleden was dit nog 11 procent. Wij zochten voor je uit hoe dat in Hengelo zit.

Begin 2019 waren er bijna 3,4 miljoen kinderen tot 18 jaar in Nederland. Daarvan woonden 538 duizend kinderen in een huishouden met één ouder. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Een scheiding bijvoorbeeld, of het kan zijn dat een van de ouders is overleden. Dat ze nooit hebben samengewoond kan natuurlijk ook. Bijna negen op de tien kinderen in een eenouderhuishouden staat trouwens ingeschreven op het adres van de moeder.

En in Hengelo?

In Rotterdam en Heerlen is de groep kinderen in een huishouden met één ouder het grootst. In die gemeenten heeft bijna een op de drie kinderen een alleenstaande ouder. In Hengelo ligt het percentage nét iets boven het landelijk gemiddelde: 16,4 procent van de minderjarige kinderen woont hier in een éénoudergezin. Dat is dus 1 op de 6 kinderen.

Grotere kans op armoede

Ook het aantal baby’s dat geboren wordt zonder twee ouders stijgt. Begin dit jaar woonden 15 duizend nuljarigen in een eenoudergezin, wat neerkomt op ongeveer negen procent. In 1999 was dit iets meer dan zes procent. Kinderen uit eenoudergezinnen hebben een relatief grote kans op armoede. Van alle gezinnen met alleen een vader of een moeder had vorig jaar een kwart een laag inkomen. Daarmee is het risico voor hen vijf keer zo hoog als voor kinderen die bij twee ouders opgroeien.

Zo zit dat in de rest van Nederland:

Lees ook:

armoede

Zoveel inwoners in Hengelo leven in armoede

Het CBS heeft deze week nieuwe cijfers bekend gemaakt over het aantal Nederlanders dat in armoede le...

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.