Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zoveel Hengeloërs betaalden hun zorgpremie een half jaar of langer niet

Door Majorie Nijbroek 5 november 2019

Het aantal mensen dat een half jaar lang de zorgverzekering niet kon betalen, nam vorig jaar over het hele land genomen af. Eind 2018 ging het nog om 1,5 procent van de volwassenen. Dat zijn er omgerekend 206 duizend. Hoe zit dat in Hengelo?

In Hengelo is dat percentage hetzelfde. 1000 (volwassen) inwoners van onze gemeente betaalden hun verplichte zorgpremie langer dan een half jaar niet, blijkt uit cijfers van CBS. Dat is 1,53 procent van de totale bevolking van onze stad.

In 2017 betaalde 1,8 procent van de Hengeloërs hun zorgpremie niet: 1.140 volwassenen. In 2016 waren het er 1.250 (1,9 procent) en in 2015 1.270 Hengeloërs (2 procent). We kunnen dus spreken van een daling.

Leeftijdscategorie

Enig idee in welke leeftijdscategorie je de meeste wanbetalers vindt? Het merendeel van de wanbetalers is in ieder geval man: ruim 60 procent. Dit zien we terug in vrijwel alle leeftijdsklassen. De meeste wanbetalers vinden we in de leeftijdscategorie van 20 tot 50 jaar oud (72 procent). En als je nog iets verder in de cijfertjes duikt, zien we dat de meeste wanbetalers (3,2 procent) mannen tussen 30 en 35 jaar zijn.

Hier woont de grootste groep wanbetalers

Rotterdam telt met 20.520 volwassenen de grootste groep wanbetalers, bijna vier procent van alle volwassenen in deze stad. Ook in Pekela, Schiedam, Lelystad en Den Haag is het percentage boven de drie procent en daarmee flink hoger dan het landelijk gemiddelde van 1,5 procent. Volgens het CBS hangen de regionale verschillen voor een deel samen met het inkomen van huishoudens. Hoe hoger dit inkomen, hoe lager het percentage wanbetalers. In onze regio steken Enschede (2,2 procent) en Almelo (2,4 procent) er bovenuit.

Landelijke cijfers

Landelijk stond 1,5 procent van de volwassenen eind 2018 te boek als wanbetaler, dat zijn 206 duizend volwassenen. In piekjaar 2014 was dit nog 2,2 procent. Deze groep moet naast het verschuldigde bedrag ook een verhoogde premie betalen. Het aantal wanbetalers is 10 procent gedaald ten opzichte van 2017.

Lees verder onder de tabel. 


Wetswijziging

De daling betekent niet per se dat mensen beter in staat zijn hun zorgverzekering te betalen. Een wetswijziging uit 2016 zorgt voor een versoepeling van de regels voor mensen die langere tijd hun zorgpremie niet ophoesten. Zo kunnen zorgverzekeraars een betalingsregeling treffen met de verzekerde, waarna zij worden afgemeld als wanbetaler. Daardoor hoeven ze het verhoogde tarief niet te betalen, en wordt dat bedrag ook niet ingehouden op hun inkomsten. Voor mensen in de wanbetalersregeling – de regeling waarover de cijfers in dit onderwerp gaan – geldt dit wel. Volgens het CBS zou bij ‘ongewijzigd beleid het aantal wanbetalers veel minder sterk zijn afgenomen’.

Wanneer ben je een wanbetaler?

Iemand die langer dan zes maanden de zorgpremie niet betaalt, wordt door zijn of haar zorgverzekeraar als wanbetaler aangemeld bij het CAK (Centraal Administratie Kantoor). Er wordt dan een hogere premie van bijna 135 euro per maand ingehouden van het inkomen (loon of uitkering). Daarnaast moet de wanbetaler zelf een betalingsregeling treffen met de zorgverzekeraar om de eerder gemaakte schulden terug te betalen. Wanneer er een betalingsregeling getroffen is, wordt de wanbetaler weer afgemeld bij het CAK.

Lees ook:

verkeersboetes

De verkeersboetes gaan omhoog: dit ga je in 2020 betalen voor overtredingen

De hoogte van de verkeersboetes in 2020 is bekend. Het zal je niet verrassen dat de boetes volgend j...

Deze sprookjesachtige huizen staan nu te koop in Hengelo

Knibbel Knabbel Knuisje, wie knabbelt er aan mijn huisje? Wie weet jij straks, want deze sprookjesac...

adv.