Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hik! Zoveel boetes voor openbaar dronkenschap in Hengelo

Door Majorie Nijbroek 15 juli 2019

Jij hebt het misschien ontzettend naar je zin als je iets te diep in het glaasje hebt gekeken, de politie vindt het iets minder gezellig. Voor openbaar dronkenschap in Hengelo kun je dan ook een flinke boete krijgen…

Op straat schreeuwen, lallen of simpelweg niet meer op je benen kunnen staan: vorig jaar werden in Nederland iedere dag gemiddeld 23 beschonken overlastgevers op de bon geslingerd. En het bedrag op die bon is niet mis.

Iemand die te veel gedronken heeft en zich op straat ‘asociaal of vervelend gedraagt’, kan een boete van 95 euro op de mat krijgen. Of je daarbij ook daadwerkelijk schade of overlast veroorzaakt, maakt niet uit. Het gaat om het idee dat een andere voorbijganger aanstoot kán nemen aan jouw dronken gedrag.

Flinke overlast? Dat wordt dan 380 euro!

In geval van flinke overlast – dronken ‘het verkeer belemmeren, de orde verstoren of de veiligheid van een ander bedreigen’ – kan een boete van 380 euro worden opgelegd. In 2018 werd met deze twee soorten boetes in totaal 1,1 miljoen euro opgehaald.

We spekten de staatskas met bijna 10.000 euro

In heel Nederland werden vorig jaar 8500 mensen op de bon geslingerd voor openbaar dronkenschap.  Hoeveel mensen het in onze stad iets te gezellig hebben gehad in één van de kroegen en niet meer in een rechte lijn konden lopen? Als we kijken naar de cijfertjes, zien we dat er in onze stad 47 boetes zijn uitgedeeld. In totaal verdiende de staat 9.865 euro aan openbaar dronkenschap in Hengelo.

Die 47 bekeuringen zijn er flink wat meer dan een jaar eerder werden uitgedeeld in onze stad, maar het kan echt stukken erger. De koploper van Nederlandse steden is Den Haag met 1.100 boetes. En de meeste boetes in verhouding tot het aantal inwoners werden uitgedeeld op Terschelling. Alleen staat op de bekeuring niet wie de boete heeft gekregen. Dikke kans dat dat toeristen waren dus en niet de eilanders zelf.

Op het kaartje hieronder kun je zien hoeveel mensen in andere steden die dikke boete voor openbaar dronkenschap mochten betalen:

Bron: LocalFocus

Lees ook:

bellen op de fiets

Opgelet! Vanaf juli 2019 krijg je een dikke boete als je belt of appt op de fiets

Nog dik een week kun je ongestraft bellen, appen, sms-en en Pokémon vangen tijdens het fietsen. Niet...
verkeersboetes

Ah nee: de verkeersboetes gaan in 2019 weer omhoog

De hoogte van de verkeersboetes in 2019 is bekend. Dit publiceerde VerzekerUzelf op basis van het ov...

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.