Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo gaat Hengelo eikenprocessierups te lijf

Door Majorie Nijbroek 12 januari 2020

We hebben met name de afgelopen 2 jaar heel wat (over)last gehad van de eikenprocessierups. De gemeente kiest nu voor een andere aanpak. Dat moet ervoor zorgen dat we komende zomer een stuk minder last hebben van deze harige beestjes.

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Schijn bedriegt

Het lijkt alsof op dit moment elk spoor ontbreekt van de eikenprocessierups. Maar dat is dus niet zo. Vrouwtjes van de nachtvlinders hebben in de zomer al eitjes gelegd op de takken van de eik. Uit die eitjes kruipen in het voorjaar jonge rupsen.

700.000 brandharen

Wist je dat een volwassen rups ongeveer 700.000 minuscule brandharen heeft? Ieder brandhaartje is uitgerust met kleine weerhaken die irritaties aan huid en luchtwegen kunnen veroorzaken. Daarom zijn de beestjes vervelend voor mens – denk aan heftige jeuk, bultjes en rode ogen – én dier.

Veel meer meldingen

De toegenomen overlast zie je goed terug in het aantal meldingen in Hengelo:

  • In 2014, 2015 en 2016 waren er telkens ongeveer 100 meldingen
  • in 2017 309 meldingen
  • in 2018 1.196 meldingen
  • en in 2019 maar liefst 2.400 meldingen

Dat kun je met recht een flinke toename noemen!

Bestrijding vanaf 2020

De afgelopen jaren was de bestrijding gericht op de hotspots. Dat zijn plekken waar veel mensen en/of kwetsbare groepen bij elkaar komen. Dan moet je denken aan scholen, winkelcentra en zorgcentra. De bestrijding gaat vanaf nu anders.

Gildebor gaat dit voorjaar nagenoeg alle gemeentelijke eiken in de bebouwde kom – in totaal zo’n 10.000 – behandelen met nematoden. Dat is een biologisch bestrijdingsmiddel. Deze nematoden (minuscuul kleine aaltjes) worden met een speciale vernevelaar in de bomen geblazen. De aaltjes dringen de rupsen binnen, daardoor gaat de rups dood nog voordat hij overlast kan veroorzaken. De duizenden eiken worden tweemaal bespoten met de aaltjes.

Precisiewerk

Het is belangrijk om de eiken precies op het goede moment te behandelen. Dat benevelen gebeurt in het donker, tussen 20.00 en 02.30 uur; de aaltjes kunnen namelijk niet tegen uv-licht. Hou er rekening mee dat in een straat waar veel eiken staan, (mogelijk) tijdelijk lichte geluidsoverlast kan optreden.

Eipakketten

Je snapt dat het van belang is dat op het juiste moment wordt geneveld. Om dat juiste moment te bepalen, worden op verschillende plekken in Hengelo  ‘eipakketten’ gemonitord. Hoe dat gaat? Een eipakket bestaat uit ongeveer 300 eitjes, deze worden op de dunne twijgjes van de eiken gelegd. Zodra de eerste rupsen uit de eitjes kruipen, gaat het signaal voor bestrijden op ‘groen’. Dan gaan de vernevelaars op pad. Afhankelijk van de weersomstandigheden is dat vermoedelijk ergens in april.

Hardnekkige nesten

Als het goed is, hebben we in de zomer veel minder te duchten van deze beestjes. De gemeente verwacht dat het aantal rupsen en nesten met de biologische bestrijding fors afneemt. ‘De eikenprocessierups volledig uitroeien is onhaalbaar, maar het probleem beheersbaar houden is mogelijk’, schrijft de gemeente in een persbericht. Als er dan toch nog ergens nesten ontstaan, gaat een specialistisch bedrijf deze met een ‘mobiele unit’ opzuigen en verbranden.

Heb je zelf eiken op eigen terrein staan? Daarvoor ben je zelf verantwoordelijk.

Zo ziet de vlinder eruit

eikenprocessievlinder

Mysterie opgelost: zo ziet de eikenprocessievlinder eruit

We hoeven je waarschijnlijk niet meer te vertellen hoe de eikenprocessierups eruitziet. Grote kans d...
Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Gemeente

adv.