Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Van inbraak tot straatroof: deze misdrijven kwamen het meest voor in Hengelo in 2019

Door Majorie Nijbroek 15 januari 2020

Woninginbraak, openlijk geweld, bedreiging, fraude, mishandeling, straatroof: het zijn allemaal vormen van misdrijven. Verschrikkelijk, maar helaas gebeurt het dagelijks in ons land en ook in Hengelo. Het landelijk aantal is, in vergelijking met 2018, zelfs met vier procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de politie.

Jarenlang was er een daling in het aantal misdrijven in Nederland, maar hier is nu een einde aan gekomen. Vorig jaar werden ruim – ga er even voor zitten – 800.000 incidenten geregistreerd. Hoewel het aantal misdrijven in Amsterdam licht daalde, waren in steden als Den Haag, Nijmegen, Eindhoven en Breda juist méér inbraken, mishandelingen en andere vormen van misdrijven.

Steeds meer jongeren

Uit het onderzoek van de politie blijkt ook dat het aantal jonge daders flink groeit. Vooral bij online fraude neemt het aantal verdachten onder de 18 jaar toe. Korpschef Erik Akerboom wil hier direct tegen optreden: “De deelname van jongeren aan criminele activiteiten is zorgelijk en gaan we het komende jaar in de gaten houden.”

Misdrijven in Hengelo

Hengeloërs zijn regelmatig het slachtoffer van een misdrijf. Hoe vaak? In 2019 werden er 3.730 gepleegd, blijkt uit het politieonderzoek. Dit zijn er – in tegenstelling tot de landelijke trend – wel minder dan het jaar ervoor (ruim 4000 in 2018).

Als we iets dieper in de cijfers duiken, zien we dat Hengeloërs het vaakst slachtoffers zijn van woninginbraak/diefstal. Mishandeling staat op 2 en bedreiging op 3.

De meeste misdrijven zijn gepleegd in Binnenstad Centrum. Maar woon je in Groot Driene Noord en de Hengelose Es? Ook dan heb je het niet getroffen. Dalmeden was in 2019 het veiligst, met het minst aantal incidenten.

Aantal en soort misdrijven in jouw wijk

Vul hier jouw gemeente en wijk in om het aantal en soort misdrijven in jouw wijk te bekijken:

Lees ook:

kans op inbraak

In deze Hengelose wijken is de kans op inbraak het grootst

Natuurlijk hopen we dat je nog nooit een inbraak hebt meegemaakt. Maar ja, helaas zijn er ook in onz...
Hasseler Es

Zoveel inwoners telt Hengelo in 2035 (voorspelt het CBS)

In 1995 telde Hengelo ruim 77.400 inwoners. Dat aantal is de afgelopen 24 jaar gegroeid tot ruim 80....

adv.