Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Trouwplannen? Dit moet je weten als je in 2020 wilt trouwen in Hengelo

Door Miranda Nijland 6 februari 2020

Jullie gaan trouwen. Gefeliciteerd! Hij (of zij, we leven immers in 2020) heeft ein-de-lijk de vraag gesteld en nu is het tijd om de bruiloft te plannen. Natuurlijk wil je trouwen in het mooie Hengelo (waar anders?), maar waar moet je beginnen? En waar kun je eigenlijk trouwen in Hengelo? We zetten het voor je op een rijtje.

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Dit moet je doen voor je gaat trouwen

Foto: Pexels

Twee mensen die kiezen voor een toekomst samen, dat is heel speciaal. Voor het huwelijk kan plaatsvinden, moet je een heleboel formulieren invullen. Allereerst moet je een schriftelijke melding doen. Dit moet uiterlijk 2 weken voor je gaat trouwen.

Voor je het online formulier waarin je melding maakt van een huwelijk kunt invullen, moet je weten a) waar je gaat trouwen, b) wat de trouwdatum wordt, c) wie je getuigen worden en d) wat je wensen zijn tijdens de ceremonie.

Trouwlocaties

Trouwzaal in gebouw Markant. Foto: gemeente Hengelo

Elk jaar trouwen er best veel mensen in Hengelo en we geven ze geen ongelijk. Je mag zelf bepalen waar je trouwt, in het stadhuis, bij de Houtmaat of misschien wel bij de Twentse Bierbrouwerij. Dit zijn de buitenlocaties waar je momenteel kan trouwen:

 • Buitenplaats De Houtmaat
 • Tuindorphotel ’t Lansink
 • Het Wapen van Beckum
 • Twentse Bierbrouwerij (locatie Haaksbergerstraat 51)
 • Paviljoen De Ontmoeting
 • Boerderij Groot Altena
 • Beckum Palace
 • Zalencentrum De Waarbeek

Trouw je liever op een zelfgekozen plek? Dan kunnen ze dat bij de gemeente wellicht ook voor je regelen!

Kosten

Foto: Pexels

Aan trouwen zijn kosten verbonden (en niet alleen voor de locatie zelf) De gemeente vraagt voor een bruiloft op een zelfgekozen locatie:

 • de kosten voor trouwen in het stadhuis van dinsdag tot en met vrijdag zijn: € 413
 • daarentegen betaal je voor trouwen in het stadhuis op zaterdag: € 625
 • op maandag in het stadhuis zijn de kosten: € 199
 • op één van de vaste buitenlocaties van maandag tot en met vrijdag: € 413
 • en op een buitenlocatie op zaterdag of zondag: € 466
 • op een eenmalig aangewezen locatie van maandag tot en met zondag: € 625

Wanneer je kunt trouwen? In Hengelo kun je trouwen van maandag tot en met zaterdag tussen 9.15 uur en 16.00 uur. Voor een huwelijk in de trouwzaal van de gemeente kun je een tijdstip reserveren bij de afdeling Burgerzaken. Dat kan telefonisch of op afspraak aan de balie op het Publieksplein. Wil je trouwen op één van de vaste buitenlocaties, dan kun je reserveren bij de locatie zelf. Daarna ontvang je een bevestigingsbrief van de gemeente. Hierin kun je lezen dat je eerst melding moet maken van het voorgenomen huwelijk (voorheen ondertrouw) of het geregistreerde partnerschap.

Gratis trouwen

Je kunt in Hengelo ook gratis trouwen of het partnerschap laten registreren. Dat kan alleen op dinsdag of donderdag om 9.15 uur. De ceremonie duurt ongeveer tien minuten en het gaat er heel sober aan toe. Dit betekent dat je zelf geen ambtenaar kan kiezen, er is geen toespraak en muziek en er is plaats voor maximaal zes personen. Wil je toch graag gratis trouwen? Reserveer dan ruim van tevoren een tijdstip bij de afdeling Burgerzaken. Dat kan telefonisch of aan de balie op het Publieksplein.

Kenbaar maken

Als je wil trouwen of een partnerschap wil registreren, dan moet je dat officieel melden bij de gemeente. Dit wordt een melding van een voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap genoemd. In Hengelo moet je dit schriftelijk melden. Zodra bij de gemeente de huwelijksdatum of de datum voor het geregistreerd partnerschap is gereserveerd, krijgt je formulieren toegestuurd voor de melding. Deze moeten ingevuld en ondertekend teruggestuurd worden. Houd er rekening mee dat dit ruim van te voren moet. De melding moet minimaal 14 dagen en maximaal een jaar voor de dag van het huwelijk of de partnerschapsregeling bij de gemeente binnen zijn. Als alles binnen is, krijg je per post een ontvangstbevestiging en de (eventuele) nota. Lees hier welke papieren je daarbij nodig hebt.

Trouwambtenaar kiezen

Foto: Unsplash

Een burgerlijk huwelijk of een registratie van het partnerschap wordt voltrokken door een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (babs), ook wel een trouwambtenaar genoemd. Dit zijn momenteel de trouwambtenaren van de gemeente Hengelo. De ambtenaar die jij kiest, neemt ongeveer een week voor jullie huwelijksdag contact met je op. Je kunt dan de hele ceremonie bespreken zodat op de dag zelf alles naar wens verloopt.

Lees ook:

Sylvia Reulink

Sylvia heeft als BABS al heel wat huwelijken gesloten in Hengelo

Ben jij getrouwd met de liefde van je leven? Dan kan het zo maar zijn dat Sylvia Reulink jullie de t...

Meer weten?

Bron: Giphy

Wil je meer weten over trouwen in Hengelo? Dan kun je via dit formulier van de gemeente een afspraak maken met een medewerker van de afdeling Burgerzaken. Let op: Deze afspraak is puur informatief. Het is dus niet zo dat je dan meteen een huwelijk kan sluiten.

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Gemeente

adv.