Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ook baby Hennie heeft nu een stolperstein in Hengelo

Door Majorie Nijbroek 3 april 2020

Burgemeester Sander Schelberg heeft vandaag een stolperstein gelegd. Daarop staat de naam Hennie Cohen. Er zit een bijzonder verhaal aan vast, dat we graag met je delen.

Simon Cohen woonde aan de Elzenstraat 3. Simon, van beroep handelaar en groente in fruit aan de Wolter ten Catestraat, trouwde in 1939 met Malvin Roth uit Roemenië. Het was zijn tweede huwelijk. Uit zijn eerste huwelijk had hij drie kinderen: Levie, Juliette en Izak.

Duitse inval

Vlak na de Duitse inval slagen zijn zoons erin om te vluchten naar Engeland, dochter Juliette duikt onder.  Rond 1 oktober 1942 ontvangen veel joden in Hengelo het bericht dat ze zich op 2 oktober moeten melden. Dat bericht krijgen ook de Cohens.

Hoe het dan verder gaat, is niet helemaal duidelijk. Wel staat vast dat ze onderduiken. In een opsporingsbericht van december 1942 staat dat het echtpaar is vertrokken zonder een nieuwe woon- of verblijfplaats achter te laten.

Gearresteerd

Wat later in de oorlog wordt het echtpaar gearresteerd en vastgezet in Scheveningen.  Van daaruit worden ze op transport naar Westerbork gezet. Het is dan 5 september 1943. Weer een paar maanden later, op dinsdag 8 februari 1944, volgt het transport naar Auschwitz.

Extra naam op de lijst

Er wordt gemeld dat er 1015 personen uit Westerbork vertrekken. Maar bij aankomst in Auschwitz worden 1016 personen geteld. Er staat een extra naam op de lijst, die van ‘Hennie Cohen geboren 29 juni 1943’.

Vrijwel alle aangekomenen gaan rechtstreeks door naar de gaskamer. Op de dodenlijst staan ook vader Simon en zijn vrouw Malvin. Ook Hennie staat op de lijst.

Historici hebben lang gedacht dat baby Hennie tijdens het transport naar Auschwitz is geboren. Vanwege deze onzekerheid is wel voor Simon en Malvin Cohen een stolperstein geplaatst voor hun huis aan de Elzenstraat 3, maar niet voor Hennie.

Maar afgelopen jaar is uit onderzoek duidelijk geworden dat Hennie niet tijdens het transport is geboren. “Wij hebben er daarom alsnog voor gekozen om ook voor Hennie Cohen een stolperstein te plaatse”, laat de gemeente in een toelichting weten.

De gedenksteen voor Hennie ligt tussen die van de ouders Simon en Malvin.

Tekst gaat verder onder de foto

Veel is onduidelijk. Waar Hennie vandaan komt bijvoorbeeld. De geboorte is niet in de burgerlijke stand opgenomen. Het is zelfs niet eens duidelijk of de baby een jongen of meisje was.  In de lijsten van Auschwitz staat de naam Hennie (met i-e), maar ook Henny (met Griekse Y). Wel staat overal Hengelo als geboorteplaats vermeld.

Meekijken

Baby Hennie heeft nu in ieder geval wel een stolperstein. Die is vrijdag aan het einde van de ochtend geplaatst door burgemeester Schelberg. Vanwege de coronamaatregelen was daar slechts één andere persoon bij, Antek Olszanowski van Levend Verleden Oost-Nederland. Wel kon je meekijken tijdens een livestream op de Facebookpagina van de gemeente Hengelo.

Burgemeester Sander Schelberg en Antek Olszanowski (Levend Verleden Oost-Nederland) leggen een stolperstein voor baby Hennie Cohen.Kijk mee >>

Posted by Gemeente Hengelo on Friday, 3 April 2020

Meer over

Gemeente

adv.