Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Oei, veel wespen in je tuin? Dit kun je er volgens stadsimker Philip tegen doen

Door Miranda Nijland 19 juli 2019

Hartstikke fijn, dat warme voorjaar, maar het betekent ook dat er veel meer insecten zijn dit jaar. Eikenprocessierupsen, twerkende mieren en nu ook nog wespen. Nu al zoemen die beestjes hinderlijk rond in onze tuin of terwijl we op een terrasje zitten, maar het wordt nog veel erger! Om jullie van een aantal nuttige tips te voorzien, gingen we te rade bij onze eigen stadsimker Philip Winkelhorst.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Tips om wespennest weg te halen

Foto: ANP

“Haal, indien je erbij kan, het wespennest weg met behulp van een plastic zak”, vertelt Philip. “Doe de plastic zak binnenste buiten om je handen en trek in een keer het hele wespennest in de zak. Doe de zak dan direct dicht. Doe dat wel ’s avonds laat, want dan pak je in één keer alle wespen. Anders krijg je te maken met wespen die zeer gestresst gaan rondvliegen op zoek naar hun wespennest. Kun je niet makkelijk bij het wespennest? Schrijf dan in je agenda dat je half oktober de toegang van het nest blokkeert.”

Wat je beter niet kan doen…

Foto: ANP

“Ga wespen niet bestrijden met gif. Dit omdat de wespen dan wel snel dood zijn, maar het gif jaren later nog steeds niet weg is en mogelijk zelfs terug te vinden is in lijf en bloedwaarden van gezinsleden. Je bent dan dus feitelijk je eigen leefomgeving ernstig aan het vervuilen. Mensen moeten ook zeker geen ‘uitvlieg openingen’ van de wespen blokkeren, want dan gaan ze op zoek gaan naar een andere uitweg. Ze kunnen dan bijvoorbeeld via de plafondverlichting van je toilet hun nest gaan verlaten, om maar eens iets geks te zeggen. Maar je weet zeker dat de wespen niet zullen rusten totdat ze een andere uitweg hebben gevonden.”

Hoe voorkom je dat wespen in je huis komen?

“Check bijvoorbeeld de spouwventilatie gaten in je buitenmuur. Zitten daar insectenroostertjes voor? Je vindt deze ventilatiegaten onderaan en bovenaan in je buitenmuur. Controleer ook bijvoorbeeld de boeidelen, de afwerking van je berging of tuinschuur. Zorg er bovendien voor dat schuur-/bergingsdeuren niet open blijven staan in lenteperiode, zodat een wespenkoningin niet heel erg makkelijk kan intrekken. En maak vogelhuisjes leeg na het broedseizoen, want oude nesten in vogelhuisjes zijn ideale nestelplaatsen voor wespen en horenaars.”

Fruit wegruimen

Ziet jouw tuin eruit als een klein stukje Betuwe? M.a.w. heb je een aantal fruitbomen in je tuin? Zorg dan dat je het vallend fruit op tijd opruimt om overlast van wespen tegen te gaan of op tijd te oogsten.

Nuttige dieren

Tot slot hoopt Philip dat mensen zich realiseren dat wespen NUTTIGE dieren zijn. “Ze eten veel muggen, larven van vliegen, ruimen kadavers van insecten, vogels en kleine zoogdieren.”

Lees ook: 

stadsimker Philip Winkelhorst

Philip is stadsimker en hij weet vreselijk veel van bijen

Je hebt hem vast al wel door Hengelo zien fietsen op zijn bakfiets: Stadsimker Philip Winkelhorst (4...
Philip

Leuk volgens stadsimker Philip: ‘Omgeving Oeler Watermolen’, daar gaat mijn hart écht sneller van kloppen’

De beste tips, die komen van locals. Want wie in een stad woont én leeft kent vaak de allerleukste p...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.