Naar wie zijn deze straten in Hengelo eigenlijk vernoemd?

Door Majorie Nijbroek 10 januari 2019

Dat de Vincent van Goghstraat is vernoemd naar de schilder Vincent van Gogh, dat weten we wel. En dat de Franz Lisztstraat z’n naam dankt aan de componist, dat wil ook nog wel een keer. Maar weet jij waarom de Jean Louis Pisuissestraat zo heet? Of wie Coba Ritsema was naar wie een straat in Hengelo is vernoemd? Wij zochten het uit.

<< < Pagina 1 / 7 >
⟵ swipe swipe ⟶

Jean Louis Pisuissestraat

straatnamen

Wie was Jean Louis Pisuisse? Dat vertellen we je. Deze man, geboren in 1880 in Vlissingen, was een Nederlandse zanger en cabaretier. Hij geldt als een belangrijke pionier van de Nederlandse kleinkunst. Velen zien hem zelfs als de grondlegger.  Jean Louis Pisuisse richtte het eerste volwaardige cabaretgezelschap van Nederland op. Weet je dat ook weer!

Charlotte Köhlerstraat

straatnamen

Charlotte Köhler (1892-1977) was een Nederlandse actrice en voordrachtskunstenares (toneelspeelster volgens het straatnaambord). En ze heeft veel betekend, want niet voor niets wordt er nu nog elk jaar een Charlotte Köhler Stipendium (prijs voor beginnend auteur) en eens in de 3 jaar een Charlotte Köhler-prijs voor literatuur (voor de auteur van het beste Nederlandse literair werk uit de voorgaande periode) toegekend.

Willem Kesstraat

Willem Kesstraat

En dan hebben we de Willem Kesstraat. Willem Kes (1856 – 1934) is een Nederlandse violist, dirigent en componist. Hij was de eerste dirigent van het Concertgebouworkest. Dat was in 1888. Voor die job kreeg hij 5000 gulden per jaar. Veel minder dan zijn buitenlandse collegae verdienden en mede de reden dat hij een baan aannam in Schotland.

Gijsbert Japicxstraat

Gijsbert Japicx

We hebben de Gijsbert Japicxstraat een tijdje terug al ’s genoemd op indebuurt, omdat het zo’n lastig te schrijven straatnaam is. Maar ook wel interessant om ’s uit te zoeken wie Gijsbert Japicx nou eigenlijk was. Dat kunnen we je vertellen. Hij leefde van 1603 tot 1666 en is de bekendste Friese Renaissanceschrijver. Bijzonder is dat hij voor het eerst sinds het verdwijnen van het Fries als rechts- en bestuurstaal, rond 1580, de taal weer voor serieus werk heeft gebruikt.

Rynvis

5 x straatnamen in Hengelo waar je makkelijk over struikelt

Zeg je dat je aan de Ottoweg woont, dan zal niemand met z'n ogen knipperen. Hetzelfde als je aan de ...

Coba Ritsemastraat

Coba Ritsema

Coba Ritsema (1876 – 1961) was een Nederlandse kunstschilder. Ze was succesvol. Samen met acht andere kunstenaressen richtte zij een kunstenaarsvereniging op, de Joffers genaamd. De Joffers kwamen elke week bijeen om te schilderen en exposeerden ook samen. Coba en de overige Joffers hebben in belangrijke mate bijgedragen aan de acceptatie van vrouwen in de kunst in die tijd.

Isaäc da Costastraat

Isaac da costa

Als jij hier woont, woon je in een straat die is vernoemd naar de Amsterdamse dichter en historicus Isaäc da Costa. Hij werd geboren in 1798 en stierf 62 jaar later, in 1860.

F. Zernikestraat

Frans Zernikestraat

En we sluiten af met de F. Zernikestraat. Deze straat vinden we in Tuindorp. De F staat hierbij voor Frits. Frits Zernike was een Nederlandse natuurkundige, die leefde van 1888 tot 1966. Hij heeft de fasecontrastmicroscoop uitgevonden. Een belangrijk instrument waarmee je het inwendige van levende cellen zichtbaar kunt maken. Hij kreeg voor deze uitvinding in 1953 de Nobelprijs voor Natuurkunde. Dat je het maar even weet!

Lees ook:

Rynvis

5 x straatnamen in Hengelo waar je makkelijk over struikelt

Zeg je dat je aan de Ottoweg woont, dan zal niemand met z'n ogen knipperen. Hetzelfde als je aan de ...
<< < Pagina 1 / 7 >
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Gemeente

adv.